Bevágni a tudóspalántáknak

Moderátor: Adél

Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

Bevágni a tudóspalántáknak

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.04.15. 11:35

ez a fórumtéma a kávéházi szinten befogadhatótudományos ismeret-terjesztés szolgája, akár csak Deltás Kudlik JÚliánk a TéVé képén.
húzd át ha valami érdekességet megosztanál a kávéházi pletykapati tudományos asztalánál
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"

http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.04.15. 11:35

Cukor helyett fogyasszunk szteviát
A következő iromány lehet, hogy az urban legend kategóriájába tartozik, tehát egy másik blogban volna a helye, de lehet, hogy szórul szóra igaz, amit leírok. Csak a kezemet nézzétek!
Napjainkban mi, emberek annyira hozzászoktunk a cukorhoz és az édes ízhez, hogy szinte képtelenek vagyunk nélkülözni. A jóléttel és a civilizáció terjedésével új betegségek is megjelentek, amelyeknek eddig az ember a hírét meg a hamvát sem hallotta. Ezek a betegségek persze életmódváltást is jelentenek, tehát le kell mondani a cukorról és a természetes édes ízről, bár nem biztos. A megoldást egy növény jelentheti: a sztevia vagy sztívia.
Úgy tűnik, hogy szenzációs felfedezésről van szó, pedig nem. A sztevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, évelő növény. Közel fél méter magasra megnő, bokros növekedésű. Lándzsás hegyű, fűrészes szélű levelei, illetve apró, fehér virágai ránézésre nem is olyan különlegesek. Ami egyedi benne, hogy a levelek rendkívül édesek. Sőt, brutálisan édesek! A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer olyan édes, mint a kristálycukor. Ha pedig kivonjuk leveleiből az édességért felelős molekulákat, 300-szor édesebb anyagot kapunk, mint az azonos tömegű cukorból. Ami a legnagyobb előnye, hogy fogyasztása nem hizlal, mivel a benne lévő, édes ízt adó glükozidok energiatartalma alacsony. A levelek cukortartalma a virágzást megelőzően a legmagasabb.
Használata rendkívül egyszerű: egy levelet hideg vagy meleg italhoz keverünk, vagy főzés közben az edénybe dobunk, a cukormolekula "hőálló", emiatt főzés hatására sem csökken édessége. Nem okoz fogszuvasodást, ami az egész emberiséget érintő civilizációs betegség, és a hízásra hajlamos embereknek sem kell aggódniuk, mert kalóriatartalma nulla. A szteviát Kína, Japán és Dél-Amerika területén már évszázadok óta fogyasztják, az EU azonban egyelőre nem engedélyezte a tagállamaiban sem a növény, sem a belőle készített szerek forgalmazását. Az egész mögött az aszpartam-lobbi áll, amiről számos tanulmány kimutatta már, hogy nagyon durva méreganyag, tehát ha az összetevők között felfedezed, ajándékozd oda valamelyik ellenségednek.
Az 1990-es évek elején fedezték fel, hogy a növény édesítő hatását okozó szteviozid, bármily meglepő, de a vércukorszintet is csökkenti. A legfontosabb pedig, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is eredményes, mert enyhíti az inzulin-függést. Hasnyálmirigy-támogató hatását is leírták, valamint segíti a máj és a lép működését. Embereknél mindeddig egyetlen toxikus jelenséget sem regisztráltak. Érdekesség, hogy néhány Ázsiai országban a sztevia az engedélyezett cukorhelyettesítő édesítőszer, míg az aszpartam forgalmazása szigorúan tilos, mivel rendkívül mérgezőnek tartják, úgy tűnik az aszpartam-lobbi ott nem elég erős, és a kormányok sem engedik hivatalosan mérgezni a lakosságot.
Napjainkban Japánban és Brazíliában találhatók a termesztés és az előállítás legfőbb központjai, az éves szinten felhasznált alapanyag-mennyiség: 700-1000 tonna. Kertészetekben árusítják a növény magvait, gyökeres dugványait, illetve palántáit. Az Egyesült Államok délkeleti részén évelőként termeszthető, de ahol hidegebbek a telek, mint pl. Magyarországon, ott fedett helyen kell átteleltetni. A sikeres termesztés alapja a kora tavaszi ültetés, a rendszeres öntözés és a gyakori visszavágás. Ha már megeredtek, a növények relatíve igénytelenek és betegség-ellenállóak, az állatokat pedig taszítja a levél émelyítően édes íze. Megszárított levelei édesebbek, mint a frissek és ízüket hónapokig megőrzik. Íze eltér a cukorétól, de hatékonyan képes ízesíteni bármilyen élelmiszert. A süteményeket a finomra őrölt, megszárított levelek édesítik a legjobban. Szülinapomra egy ilyen palántát kérek.
Forrás:
Természetgyógyász Magazin
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.04.18. 10:28

akárcsak a GPRS navigáció Galaxis Stopposoknak készült ez a SW térkép
Kép
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Werewolf
Förgeteg
Förgeteg
Hozzászólások: 690
Csatlakozott: 2006.03.18. 20:00

HozzászólásSzerző: Werewolf » 2006.04.19. 13:08

Huh Belzee,mire én azt a szteviásat végigolvastam...
De hogyha már más népek használják,akkor itt nálunk miért nem engedik?
Mert benne van az a mérgező izé anyag vagy mi?
Meséld el tudatlan szabolcsi pajtásodnak! :wink:
"Az nevet, aki először üt. " -Rejtő
Avatar
Werewolf
Förgeteg
Förgeteg
Hozzászólások: 690
Csatlakozott: 2006.03.18. 20:00

HozzászólásSzerző: Werewolf » 2006.04.19. 13:09

Huh Belzee,mire én azt a szteviásat végigolvastam...
De hogyha már más népek használják,akkor itt nálunk miért nem engedik?
Mert benne van az a mérgező izé anyag vagy mi?
Meséld el tudatlan szabolcsi pajtásodnak! :wink:
"Az nevet, aki először üt. " -Rejtő
Avatar
Werewolf
Förgeteg
Förgeteg
Hozzászólások: 690
Csatlakozott: 2006.03.18. 20:00

HozzászólásSzerző: Werewolf » 2006.04.19. 21:43

Figyelnek minket
Szép új világunk csúcstechnikája

Kamerák rögzíthetik utadat, bármerre jársz; mobiltelefonod pontosan jelzi hollétedet; egyetlen mozdulatra rögvest kiderül, ki vagy.


http://www.geographic.hu/index.php?act=cikk&id=63

akit érdekel,lesse meg.Nagyon jó kis téma.
De ha gondoljátok bekopizom a cikket
"Az nevet, aki először üt. " -Rejtő
Avatar
Trilox
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3051
Csatlakozott: 2006.02.13. 23:09
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Trilox » 2006.04.20. 18:48

Bemutatom az én kedvenceimet, a chatbot-okat (chatter robot)

Ez egy magyar fejlesztés. (Magánban már láttam jobbat mellesleg)
BoBeRt, azaz a Boborján Beszélgető Robot a http://www.boborjan.hu oldalon érhető el.

Sok évig a legjobbnak tartott (nem magyar fejlesztés:D:D)
http://www.alicebot.org/

Már vannak jobbak.
http://www.mangoost.com/bot/bot.html

http://www.jabberwacky.com/chat-george

Tudni érdemes azt is, hogy ezek a publikus fejlesztések. Hogy mi fő a szoftveresek és pszichológusok na meg pláne a politikusok bitkonyháiban, arról fogalmunk sincs.
Charbotot szinte bárki nekiállhat fejleszteni aki ért a programozáshoz és képes elmerülni a témában. Az alapok letölthetők a netről, vagy be lehet szállni egy már működő fejlesztőcsapatba akik a maguk kedvére csinálják.
Vannak természetesen már jól működő és hasznos munkát végző chatbotok. Főleg az utazók kiszolgálásának, tájékoztatásának területén.
Hogy lesz-e valaha is olyan AI amelyik életre kel és a lélek szikrája belé költözik. Kár lenne eldönteni. Valaha azt mondták, hogy a világnak össszesen két számítógépre lesz szüksége. Most nekem egyedül több van...:D
Na nem soha-soha, de nem hiszem, hogy valaha is...
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.04.28. 22:34

2.2 Szenvedélybetegségek: dohányzás, alkohol, drog

Dohányzás, alkoholfogyasztás

A dohányzás és az erős dohányzás is nagyobb arányban a fiatal férfiakra jellemző. A fővárosban kevesebben dohányoznak, az erős dohányosok leginkább községi lakosok. Az életkor emelkedésével egyre többen dohányoznak a fiatalok közül. A gazdasági aktivitást vizsgálva az erős dohányosok között kiugróan magas arányban vannak a munkanélküliek. Az iskolai végzettség szerint nagyon markánsak a különbségek: az iskolázottabbak felé haladva növekszik a nemdohányzók aránya; a legfeljebb általános iskolai végzettségűekhez képest a diplomások között feleannyi a dohányos. A dohányzás szempontjából a szülői példa is meghatározó. A dohányzó szülők gyermekei közül szinte minden második, a nemdohányzó szülők gyermekei közül csak minden negyedik dohányzik. Ennél valamivel nagyobb mérvű a különbség az erős dohányzás esetében. Napjainkban némiképp átstrukturálódott a dohányosok összetétele, egyre több közöttük a nő és a fiatal. A fiatal dohányosok sokkal korábban szoknak rá a cigarettára, de nem válnak annyira erős dohányossá, mint idősebb társaik
A dohányzás mellett az alkoholfogyasztás is a férfiakra jellemző nagyobb mértékben. Az életkor emelkedésével növekszik azoknak az aránya, akik alkoholt fogyasztanak; a 25-29 évesek isznak leginkább heti rendszerességgel Ezt a tendenciát erősíti, hogy szakmunkásképzőben, középiskolában tanulók fogyasztanak legkevésbé alkoholt, illetve, hogy az alkalomhoz kötött ivás ("szociális ivás") a főiskolásokra és egyetemistákra a legjellemzőbb. Figyelemre méltó, hogy a munkanélküliek aránya kiemelkedően magas a rendszeresen ivók körében. Az eddigieken kívül lényeges különbségek rajzolódnak ki az iskolai végzettség mentén. A képzettség emelkedésével nő az alkalmankénti alkoholfogyasztás, a rendszeres ivás inkább az alacsonyabb iskolai végzettségű fiatalokra jellemző. Ezt a tendenciát erősítik a szülők iskolai végzettsége alapján kapott eredmények is. Az alkoholfogyasztás szempontjából meghatározó, hogy volt-e a megkérdezett családjában valaki, akinek a túlzott alkoholfogyasztás problémát okozott. Azok a fiatalok, akiknek a családjában felmerült ez a probléma, nagyobb arányban isznak szeszes italt heti rendszerességgel, mint azok a társaik, akiknek a családjában nem volt/nincs alkoholfüggő.

A magyar fiatalok ivási szokásaira jellemző, hogy mind a sör, mind a tömény italok napi és heti fogyasztásában jelentős nemi különbségek vannak általában, azonban a tömény italokat fogyasztó 2. osztályos szakmunkástanuló fiúk és lányok között alig van különbség.
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.05.01. 12:03

Piramis a keresztény templom alatt

A Mexikóváros közelében lévő, egyik legismertebb latin-amerikai keresztény központ alatt, régészek ókori piramisok maradványaira bukkantak. A Kr.u. 5. században épült piramisok feltárása az egymásra épülő kultúrák miatt nehézkes. további cikk :arrow:
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=6949
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.05.01. 12:08

szintén a Nat. Geo. cikkei közzül vadásztam le de ezt inkább teljes terjedelmében átollózom :wink:
Bepillantás a hús tömegtermelésének rejtelmeibe

A fejlett világ nagyüzemi állattenyésztési módszere lehetővé tette számunkra azt a kényelmes helyzetet, hogy ne kelljen, és ne is akarjunk szembesülni az iparszerű állattartás folyamatával, és fogyasztóként, kvázi kívülállóként, elvonatkoztathassunk ettől.

Napjainkban igen sok szó esik az állatkísérletek és a szaporodó házi kedvencek kapcsán az állatok jogairól, az állatokkal való „humánus bánásmódról”, viszont annál kevesebb a naponta tányérunkra kerülő húsról. Honnan és hogyan kerül elénk a finom falat, vagy ha pechünk van, a „mócsing”?

Danielle Nierenberg, a washingtoni Worldwatch Institut napokban magyarul is megjelent ’A világ helyzete 2006’ című kiadványban rövid (nem éppen étvágygerjesztő, de mindenesetre tanulságos) bepillantást nyújt a hús-tömegtermelés rejtelmeibe, az állattenyésztés történetébe. Alább az ő írásából szemezgetünk.

Negyedmilliárd tonna hús évente

Becslések szerint a világ húsfogyasztása 2004-ben közel 260 millió tonna volt, ami az egy évvel korábbihoz képest is két százalékos növekedést jelentett, az ötvenes évek mennyiségének pedig ötszöröse. Ez a növekedési ütem jelenleg leginkább a harmadik világbeli országok növekvő fogyasztásának tulajdonítható, ugyanis ott a hetvenes évekhez viszonyítva háromszor olyan gyorsan nő a húsfogyasztás, mint az ipari országokban. Ennek ellenére, míg az előbbiekben az egy főre jutó évi húsfogyasztás átlaga 30, addig a fejlett országokban ez 80 kilogramm körül van. A prognózisok szerint viszont 2020-ra a harmadik világban már 36, a fejlett országokban, pedig kilencven kilóra nő a fejenkénti húsfogyasztás. Ezt a hatalmas szükségletet nagyüzemi húsgyártással próbálják kielégíteni.

Bár a fogalom országonként, régiónként igen eltérő, abban megegyezik, hogy az ilyen körülmények között tenyésztett állatok többnyire természetes fénytől, levegőtől elzártan, összezsúfolva élnek. „Az ipari rendszerek a világ baromfitermékeinek 74, sertéshús termékeinek 50, marhahús termelésének 43 százalékát állítják elő”, – írja Nierenberg -, „miközben kiszorítják az őshonos fajokat előtérbe helyező, és az állatokat inkább természetes élettérben tartó kisebb léptékű gazdaságokat.”

Veszélyes munkakörülmények

A húsfeldolgozás az Egyesült Államokban az egyik legveszélyesebb munkakörnek számít. „A többnyire bevándorlókat foglalkoztató szektorban a hideg, csúszós, mocskos körülmények között a munkásoknak akár napi 12 órát is kell dolgozniuk, ráadásul igen alacsony bérért. A „szétszerelő vonalon” dolgozó munkások sebesülési aránya – kezdve a taglózóktól, akik eszméletlenre ütik az állatokat, a bontókig, hasítókig, akik felvágják és darabolják a húst – háromszor akkora, mint egy átlagos amerikai gyári dolgozóé. A veszélyes munkakörülmények között elvesztett végtagok és kézsérülések miatt a dolgozók nem kérnek kárpótlást, illetve nem is jelentik be, mivel többnyire illegális bevándorlókról van szó, így a tényleges adatokról is csak becslések vannak ” – áll a Worldwatch tanulmányában.

A harmadik világ országaiban lévő húsgyárakban talán még rosszabb a helyzet, mivel ott a környezetvédelmi- és egészségügyi előírások még inkább hiányoznak. A munkásokat gyakran nem is képzik ki arra, hogyan lehetne „humánusabb” módon elkábítani az állatokat, ugyanis a vértől csúszós padlókon nehéz egyből eltalálni az állatot, ezzel tovább nyújtják azok szenvedését és növelik saját veszélyeztetettségüket. A munkások kizsákmányolása olyan módon is visszaüt, hogy ők gyakran az állatokon élik ki elégedetlenségüket, és felgyülemlett indulataikat – derült ki egy, az Emberek és Állatok Etikus Kezeléséért (PETA) nevű szervezet tanulmányából.

A zsúfoltság fizikai és mentális problémát idéz elő az állatoknál

Az iparszerű állattelepeken összezsúfolt állatok testi és viselkedésbeli problémával küzdenek. Többek között a borjakat már néhány napos korukban elválasztják anyjuktól, majd kis, szűk ketrecbe zárják, ahol nem tudnak megfelelően mozogni, lefeküdni, illetve más állatokkal érintkezni. Mivel korán elszakadnak anyjuktól, nem szophatnak, ami neurotikus viselkedést vált ki az állatokból, ezért gyakran a rácsaikat szopják, vagy rágják. Nincs jobb dolguk a brojler csirkéknek sem, aki egész életüket zsúfolt ketrecekben, rácson kapaszkodva töltik, így a lábuk egy idő után deformálódik a helytelen tartás miatt.

Az amerikai iparszerű állattenyésztésben elsősorban gabonát (kukoricát, szóját, antibiotikumot és hormont tartalmazó tápanyagot) adnak az állatoknak, ezzel elősegítve a gyors növekedést. A szarvasmarháknál a borjak alig másfél év alatt negyven kilóról, több mint ötszáz kilóra híznak.

A vágóhidakon tovább folytatódik az állatok kálváriája, ugyanis vágás előtt számos stressz éri őket, többek között azáltal, hogy túl meredek lejtőn hajtják fel őket, illetve látják, ahogy a társaikat levágják, érzik a vér szagát, ez pedig növeli a veszélyérzetüket. „Kutatások azt mutatják, hogy amennyiben az állatok levágás előtt stresszes állapotba kerülnek, izmaikból felszívódik a glikogén és csökken a tejsav szintje, ami a húst porhanyóssá tenné, és jó színt adna neki, nem beszélve a tenyésztő telepeken és a vágóhidakon okozott sérülésekről. A rossz bánásmód becslések szerint, mintegy hatvan-hetven dollár veszteséget okoz állatonként” – állítja a tanulmány szerzője.

A nagyüzemi állattartás környezetszennyező volta is komoly kérdést vet fel, ugyanis a nagy mennyiségben keletkező hígtrágya veszélyes hulladéknak számít. Ugyanakkor ezen telepek és vágóhidak vízigénye szintén jelenetős, ami számos területen, a termelés jövőbeni növekedésével komoly gondot okozhat egyrészt a vízkitermelés, valamint a keletkező szennyvíz kezelése szempontjából. Az Egyesült Államokban a nagyüzemi állattartás és húsfeldolgozás évente mintegy hatszáz millió tonna hulladékot termel. Becslések szerint a világon keletkező ilyen jellegű hulladéknak csak alig felét forgatják vissza a természetes körfolyamatba, talajerő utánpótlóként vagy energiaként.

Pozitív lépések

Az elmúlt években viszont már történtek olyan irányú lépések, amelyek bár igen lassan, de a humánusabb állattartás felé mozdítják el a folyamatokat. „2005-ben az Állategészségügyi Világszervezet 167 tagországa olyan önkéntesen vállalható humánusabb szabványokat dolgozott ki az állatok szállítására és vágására vonatkozólag, amely szerint többek között pihentetni kell az állatokat vágás előtt, valamint megfelelően gyors bénító technológiát kell alkalmazni.”

Ugyanakkor a fejlett országokban, a fogyasztók körében is egyre nagyobb kereslet mutatkozik a biogazdaságokból, organikus gazdaságokból származó hús- és egyéb állati termékek iránt, ahol a kisléptékű gazdaságok keretében "humánusabb" körülményeket tudnak biztosítani az állatoknak.
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.05.01. 14:05

édes híreink folytatódnak
Aszpartám – az édes halál
Egy olasz vizsgálat nyomán ismét fellángolt a vita az aszpartám édesítőszer esetleges egészségkárosító hatásáról. A készítmény fogyasztását már eddig is korlátozták, egyes egészségvédő csoportok pedig egyenesen a betiltását követelik. A bolognai kutatók patkánykísérletekből azt a következtetést vonták le, hogy a szer leukémiát okozhat. Ez már a sokadik kísérleti tapasztalat, amely az aszpartám – más néven Aspartam, Aspartame, E951, de különböző fantázianeveken, például NutraSweetként is árusítják – káros mellékhatásait támasztja alá.


Az aszpartám a világon a legelterjedtebb mesterséges édesítőszer, gyakorlatilag az összes „light” termékben, így kólákban és más üdítőitalokban, rágógumikban, joghurtokban stb. megtalálható.

A Népszabadságnak a szerről szóló összeállítása emlékeztet rá, hogy az aszpartám amerikai engedélyezése furcsa körülmények között történt. A már akkor is megfogalmazott aggályok miatt az élelmiszer- és gyógyszerengedélyezésben illetékes hatóság, az FDA először kategorikusan elutasította az engedélyt. Ám ezt a hivatal elnöki beavatkozással kinevezett új vezetője felülbírálta.

Az aszpartámot eddig agydaganat, depresszió, immunproblémák, béldaganatok, idegrendszeri, látás- és vizelettartási problémák keletkezésével hozták összefüggésbe. Ez a betegségkör bővült most a leukémiával. A aggályok egyik oka abban rejlik, hogy az aszpartám a szervezetben két mérgező vegyületté – metilalkohollá és formaldehiddé – bomlik le, megjelenik továbbá kisebb mennyiségben még két mérgező bomlástermék, az aszpartámsav és a fenilalanin.

További „érdekesség”, hogy – mint az FDA honlapján olvasható – a független, tehát nem a gyártók által finanszírozott vizsgálatok 92%-a mutatott ki egészségkárosító hatást, míg az ipar által támogatott kutatások nem találtak ilyen összefüggést. A helyzetet jellemzi az is, hogy az FDA-hoz benyújtott, az élelmiszerek toxicitásával kapcsolatos panaszok háromnegyedében felbukkan az aszpartám.

Használatát Új-Zélandon betiltották. Európában és az Egyesült Államokban korlátozták alkalmazását. A jelenleg hatályos szabályozás szerint az EU-ban naponta és testsúlykilogrammonként legfeljebb 40, Amerikában pedig 50 mg aszpartám fogyasztását tartják megengedhetőnek.
Szerintünk ez is sok.
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.05.06. 17:37

Miért kékek a hegyek?

„Miért látszódnak a hegyek távolról kéknek, holott nem az a természetes színük?”

A Napból érkező látható fénysugárzás a légrétegen keresztülhaladva részben elnyelődik, illetve szóródik. Megfigyelhetjük, hogy (az ún. Rayleigh-szórásnak köszönhetően) a Nap irányától távolodva egyre erősebben szóródik a kék szín. Ennek köszönhetően az égbolt és a horizonthoz közeli távolban lévő objektumok mintegy 90 fokra a Naptól látszanak a legkékebbnek.

Ugyanakkor a Nap felett mintegy 15-20 fokkal található ún. Babinet-pont irányában, illetve a Nappal szemben lévő Antiszoláris-pont fölött mintegy 15-20 fokkal található ún. Arago-pontnál a Napból érkező közvetlen sugárzás maximális intenzitású része eltolódik a sárga szín felé; vagyis ebben a sávban az égbolt és a látóhatár közelében lévő tárgyak a legkevésbé kékek, itt a sárga szín dominál.

J.W. Rayleigh 1871-ben publikálta a jelenségről szóló magyarázatát, vagyis, hogy a rövid hullámhosszú fény (ultraibolya, kék) a hullámhossznál kisebb átmérőjű (levegőben lévő) részecskék miatt erőteljesen szóródik; a nagyobb átmérőjű részecskék esetén viszont már a nagyobb hullámhosszú spektrum (sárga, vörös) felé tolódik el a szórt fény intenzitása.

Ha csak a Rayleigh-szórást vesszük figyelembe, az égnek és a látóhatár közelében lévő távoli objektumoknak ibolyakéknek kellene lenniük, hiszen az a legrövidebb látható fénytartomány, viszont a légkörben lévő vízgőz éppen ezt a spektrumba tartozó fényt nyeli el a leginkább, így a szórt fény elsősorban kék tartománya jut a Föld felszínére (szemünkbe).

A Rayleigh-szórás viszont csak a napfény elsődleges szórására vonatkozik, a légkörön áthaladó fény általában nem csak egyszer, hanem többször is megtörik, így a jelenség valójában jóval összetettebb (pl. a Földről visszaverődő fény is módosítja), de mindenesetre a jelenség magyarázatának alapjául szolgál.

er a cikk is a National Geographic hírleveléből ollózódott
a reklám kedvéért:arrow: érdemes rákeresni felíratkozni
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Werewolf
Förgeteg
Förgeteg
Hozzászólások: 690
Csatlakozott: 2006.03.18. 20:00

HozzászólásSzerző: Werewolf » 2006.05.07. 20:47

Megint elpusztítja a Földet egy aszteroida?


Tudósok szerint csak abban bízhatunk, hogy végül mégsem csapódik a Földnek 2008 június 21-én a 800 méter átmérőjű aszteroida, mert ellentámadásba lendülni már nincs idő.



"A Földre potenciálisan veszélyes" új aszteroidát észlelt a NASA április utolsó napjaiban: bár az első számítások alapján csupán 1:6000000 az esélye a találkozásnak - tehát igen valószínűtlen, hogy a 2006 HZ51 névvel jelölt objektum beleütközik a Földbe - a potenciálisan veszélyes égitestek listáján jelenleg ez a nagyjából 800 méter átmérőjű kisbolygó a legnagyobb.
Nincs idő felkészülni

A Föld akár már 2008. június 21-én találkozhat vele, ez a legkorábbi a sebtében kiszámolt 165 lehetséges ütközési dátum közül.

Az égitestekkel való ütközések előrejelzésére létrehozott B612 alapítvány elnöke, Dan Durda aszteroida kutató csillagász a The New Scientist című angol tudományos folyóirat kérdésére arról beszélt, hogy ilyen rövid idő alatt nem sok mindent lehet tenni a katasztrófa elkerülése érdekében: csak a hollywoodi filmstúdiókban léteznek olyan eltérítési technikák, amelyek nem igényelnek éveket, évtizedeket. Az élelmiszer tartalékoláson és a veszélyeztetett területek kiürítésén kívül nem marad más, mint a fejet behúzva várni a csapást.

A kétéves határidő statisztikai szempontból nézve kivételnek számít. A következő potenciális ütközési dátum a listán 2036, ekkorra várható az Apophis aszteroida. Az ütközésnek ez esetben 1:6000 az esélye, viszont sok idő áll rendelkezésre felkészülni rá.
Pontosabb mérések

A B612 alapítvány azért lobbizik, hogy egy évtizeden belül nyomkövető eszközt telepítsenek az aszteroidára, hogy világosabban lehessen látni a helyzetet. A napokban pontosítani próbálják az Apophis pályáját a Puerto Rico-ban található Arecibo rádióteleszkóp radarjával, s erre legközelebb csak 2013-ban lesz ismét lehetőség.

Az újonnan felfedezett 2006 HZ51 aszteroida első, szükségszerűen pontatlan pályaszámításait csupán 24 órás megfigyelés alapján végezték, s néhány nap alatt lényegesen pontosabb előrejelzést lehet adni: az várhatóan gyakorlatilag nullára csökkenti az ütközés valószínűségét - mondta Dr. Clark R. Chapman kisbolygó kutató csillagász.
"Az nevet, aki először üt. " -Rejtő
Avatar
Trilox
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3051
Csatlakozott: 2006.02.13. 23:09
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Trilox » 2006.05.07. 23:11

Várjon még egy kicsit az az aszteroida mert ezt még elmesélném...
Volt szerencsém egy fizikus sráccal utazni a hétvégén. (fizikus és csillagász)
Elkezdtem faggatni, hogy mit is csinál egy fizikus, mire ő nézett rám (jól van, kimondom! Erős gyanakvás csillogott a szemében, észbeli képességeim tekintetében :D) szóval nem igazán tudta megmondani. Az egyetlen ami számomra is érthető volt és újszerű infót hordozott, hogy gyakorta egész furcsa területeken jelennek meg. Mert számukra (mondta a srác) természetes olyan nem összeillő adatok összehasonlítása, elemzése és mifene, ami másoknak eszébe sem jut. Így gyakorta olyan területeken vetik be őket amikkel az adott terület szakemberei nem boldogulnak. Így simán megjelenhet egy fizikus a bankszférában és felismerhet olyan összefüggéseket , ismétlődéseket és szekvenciákat amit addig a szakemberek nem láttak meg. Na... itt elaludtam... (nem ám, csak a többit nem mesélem el mert nem olyan izgi)
Magyarázata során be kellet, hogy lássam, hogy nem lehet mindenki reaktormérnök arra az egy nyomorult Paksra.:D
Na nem soha-soha, de nem hiszem, hogy valaha is...
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.05.08. 08:56

Debrecenben is van egy Atommagkutató Intézet :arrow: ezt csak érdekességként közlöm
a mellől sugar-zoom adásomat :lol:
Coca-Cola: gyógyszerből üdítő
1886. május 8-án Atlantában új fejfájás, fáradtság, depresszió elleni orvosság jelent meg a piacon. A John S. Pemberton gyógyszerész által kifejlesztett szirup a „Pemberton's French Wine Coca” nevet kapta. Ez volt a mai Coca-Cola őse.
A gyógyszert, amelyet szódavízzel összekeverve kellett fogyasztani, 5 centért árulták a patikákban és az úgynevezett szóda-bárokban. A napi eladási szám átlagosan 13 üvegcse körül mozgott.
teljes cikk a NA...
biztos tudjátok már :wink:
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/

Vissza: “Wer-Zee két cukorral”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég