instant gondolkozásmód - by Belzee

Moderátor: Adél

Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2007.01.21. 14:02

Melyik negro az igazi?
DzindziszKÁN Magdalena
2005. november 11., péntek 15:05
Ugyanaz a piros szín, ugyanaz a kéményseprő, ugyanaz a betűtípus. És persze mindkettő eredeti negro cukorka. A Győri Keksz és a szerencsi gyár negrójának csomagolása a megtévesztésig hasonlít egymáshoz. Véletlen egybeesés? Utánajártunk.
Valaki lopott - merült fel bennünk azonnal, amint megláttuk a Szerencsi és a Győri negro cukorka csomagolását. A két zacskó ugyanis a megszólalásig hasonlít egymáshoz, ugyanaz a piros szín, ugyanaz a betűtípus, ugyanaz a stilizált kéményseprő. És persze mindkét csomagoláson a büszke "eredeti" felirat. Rövid nyomozás után kiderült, hogy ritka összeborulásnak lehetünk tanúi két multi - a Danone és a Nestlé - között.
Az íze nem változott
Kép
A negrót az 1930-as években kezdte el gyártani a Stühmer gyár, az ötvenes években lezajlott államosítás után pedig a Budapesti Csokoládégyárban készültek a fekete cukorkák. Néhány évvel később, 1963-ban az összes édesipari gyárat egyetlen nagyvállalatba, a Magyar Édesipari Vállalatba koncentrálták. A cukorkagyártást megszüntették Budapesten, a negro gyártását - a többi cukorkával együtt - két vidéki gyárba, a Csemege Édesipari Gyárba és a Szerencsi Csokoládégyárba vitték. Újabb átszervezés kellett, amikor a Csemege Édesipari Gyár a nyolcvanas években rágót kezdett el nagyobb mennyiségben gyártani, így a negro a Győri Kekszhez került. 1981-ben állami intézkedéssel megszüntették a Magyar Édesipari Vállalatot, és a hat gyárból három vállalat lett, a Budapesti Édesipari Vállalat 4 gyárral, a Szerencsi Édesipari vállalat, valamint a Győri Keksz és Ostyagyár.

Mivel a privatizáció után a jogfolytonosság miatt Szerencs és Győr is birtokolta a Negro márkát, a két cég tulajdonosai - a Nestlé és az UB (United Biscuits) - közösen védették le a nevet. (Eredetileg a Győri Kekszet az UB privatizálta, a Nestlé pedig a szerencsi gyárat, és csak ezután vette meg a Danone, már az UB-től a Győri Kekszet.) "Miután mindkét cégnek érdeke, hogy a már bevezetett, népszerű termék forgalmazása sikeres legyen, ezért a közös tulajdonban lévő márka levédett grafikáit mindkét cég alkalmazza" - nyilatkozta az Indexnek Szautner Péter, a Győri Keksz Kft. kereskedelmi igazgatója. A Nestlénél annyit még hozzátettek, hogy az eredeti jelző arra vonatkozik, hogy mindkét gyárban az eredeti recept alapján készítik a negro cukorkát.

Mostmár csak azt szeretném tudni amikor a havasi legény elkiáltja magát, hogyaszongya:" Csúszok haza bébibogyó!" akkor a helyre menyecske mit felelt erre :twisted:
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"

http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2007.02.18. 16:21


Egyre több a könyvtárba járó macska


Ahol könyv van, ott egér van. Ahol pedig egér van, ott van macska is. Ergo: nincs igazi könyvtár cirmos nélkül. A könyvtári macskáknak pedig már internetes adatbázisuk is van.

A bostoni székhelyű Iron Frog produkciós iroda, miután dokumentumfilmet készített A könyvtári macska kalandjai címmel, honlapján tette közzé a könyvtári macskák „világtérképét”,

A több fesztiválon is díjat nyert filmben könyvtárosok mesélnek arról, hogy a macskák jótékony hatással vannak a könyvtári környezetre. Így Róma, Párizs, Szentpétervár, New York könyvtáraiban nemcsak modern klímaberendezések, nedvességelszívók, mikrofilmtárak, komputeres olvasógépek, fényelszívók, portalanító gépek találhatók, hanem doromboló macskák is.
Kép
Ráadásul pofi cicák. Nem karmolásszák szét a könyveket, viszont szeretnek az olvasóasztalokon vagy a fénymásoló melegében heverészni. A genovai városi könyvtár kedvencének, Beriónak a fényképe a könyvtár büféjének csészéire is rákerült, és amikor Berio pár napra elcsatangolt a könyvtárból, egész Genova őt kereste. Az egyik New York-i könyvtárból viszont a könyvtáros kisasszonynak kellett távoznia, mikor kiderült, hogy allergiás a macskaszőrre. Inkább tőle váltak meg, mint Muffintól, aki évek óta a könyvtárban él.

Az Iron Frog honlapján található adatbázis szerint magyar könyvtárnak is van cicája. A fekete színű Penge a Szegedi Tudományegyetem körül „járőrözik”: A kandúr vékony, kíváncsi kölyökmacskaként jelent meg nem sokkal az épület megnyitása előtt, és a biztonsági őrök nemcsak ételt adtak a rossz állapotban lévő fekete kiscicának, hanem nevet is. Azóta szépen kigömbölyödött, és megszelídült, de külföldi kollégáival ellentétben ő nem teheti be lábát a könyvtárba, mint ahogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem könyvtári macskái sem, ők a kertben kaptak helyet.

National Geographic Online
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2009.03.14. 09:37

Nos... tisztában vagyok vele, hogy bárhol a világon össze lehet vágni egy ehhez hasonló riportot ami bizonyítja, milyen tájékozatlanok az emberek.
Tök mindegy, hogy ezt speciel az USA-ban csináltál.
A lényeg a tükör...
ugyanis én sem tudtam valamennyi kérdésre a választ.
Csak a 80 %-ára. De a minimum, hogy nem tévesztem össze Ausztráliát Koreával. És szerintem egyetlen általános iskolát végzett ember sem. Vagy mégis????


http://www.youtube.com/watch?v=i5UVCpj-iKg&NR=1
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien

Vissza: “Wer-Zee két cukorral”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég