Tengerisün kedvelő topic

Állatokról mindenféle

Moderátor: Adél

Marco
Labdacs
Labdacs
Hozzászólások: 63
Csatlakozott: 2006.08.07. 11:23

HozzászólásSzerző: Marco » 2006.10.04. 09:09

A tengeri sünök valódi szerepe az élet körforgásában a következő
(legalábbis Dr. Fiala Butélia szerint) :

A tengeri sünök egyszerűen születnek: egyszercsak. Aztán már erősen sandítgatnak felfelé, hogy vajon a sirályok, röhögnek-e rajtuk, mikor elszállnak a tenger fölött. Ha a sirályok nem röhögnek, akkor büszkén kihúzzák magukat (kb. 5 centire), ha viszont röhögnek, akkor azt gondolják magukban: "Geci sirály!".
A tengeri sünök 95%-a általában ilyen illetlenül viselkedik a víz alatt. Persze a víz felett egyáltalán nem ilyen nagylegények. Ha egy nagyobb hullámzás kicsapja őket a partra, akkor meghúzzák magukat, egy kicsit dörmögnek magukban, hogy "így-úgy, azért mégiscsak geci a sirály", aztán komótosan megdöglenek.
A maradék sünpopuláció (5%), nem ilyen vérmes. Ők a röhögő sirályokra csak legyintenek, de szintén megdöglenek. Komótosan.
Avatar
Trilox
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3051
Csatlakozott: 2006.02.13. 23:09
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Trilox » 2006.10.04. 09:37

Ah! Itt látható, hogy bármíly kis százalékban jelenik is meg (5%) de azért csak jelen van a tengeri sünök között is a ZEN vitathatatlanul mély filozófiája. Hiszen maga mondta, hogy (idézem) "Ők a röhögő sirályokra csak legyintenek, de szintén megdöglenek. Komótosan."
Mi ez, ha nem a megvilágosodás legmagasabb foka?
Az élet olyatán felmérése, amire már szarni se érdemes. Még a meghalást sem érdemes elsietni, hisz az igazi bölcs (ki kiterjesztett időtudattal él)pontosan ismeri, mi várja a halál után: A tenger... és sok, sokmilliárd tengeri sün.
Na nem soha-soha, de nem hiszem, hogy valaha is...
Avatar
zilla
Förgeteg
Förgeteg
Hozzászólások: 640
Csatlakozott: 2006.03.16. 23:18

HozzászólásSzerző: zilla » 2006.11.09. 08:00

Sok a sirály, kevés a tengeri sün...
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.11.16. 19:39

Egy nagy nemzetközi kutatócsoport elkészítette a lila tengerisün géntérképét, amely meglepően nagy hasonlóságot mutat az emberével.

A lila tengerisün (Strongylocentrotus purpuratus) a tüskésbőrűek törzsébe tartozó vízi állat, amely mintegy 540 millió évvel ezelőtt keletkezett. Régóta ismert, hogy a tüskésbőrűeknek és az embernek volt egy közös őse az újszájúak törzscsoportjában. Ezért egy nagy nemzetközi kutatócsoport vállalta, hogy elkészíti a lila tengerisün géntérképét, és összehasonlítja az emberével.

Meglepő eredményt tapasztaltak. A tengerisün génjei 70 százalékának van megfelelője az emberi genomban – ez az arány a tudományos kísérletek során gyakran alkalmazott ecetmuslicák esetében csak 40 százalék. A kutatók 814 millió bázispárból álló DNS-kódot azonosítottak, ami összesen 23300 gént tartalmaz – ezek közül 7077 gén az embernél is megtalálható.

A felismerés jelentősége abban rejlik, hogy a két genom – tengerisün illetve emberi – összehasonlításával felismerhető, hogy mely emberi gének ősi eredetűek és melyek azok, amelyek újabban keletkeztek, mely gének változtak gyorsabban és melyek lassabban. A génevolúció megismerésével fogalmat alkothatunk arról, milyenek lehettek a tengerisün és közöttünk lévő átmeneti élőlények.

Érdekes hasonlóságokra és különbségekre derült fény. A tengerisün – bár se szeme, se füle – rendelkezik a látásért és hallásért felelős génkészlettel. Feltételezhető, hogy szívólábai segítségével képes érzékelni a fényt. Az is ismertté vált, hogy a tengerisün immunrendszere jóval erősebb, mint az emberé, ez teszi lehetővé, hogy nálunk sokkal tovább, akár 200 évig is életben maradjon.


Bíró Zsuzsa & Nat Geo
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"

http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Trilox
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3051
Csatlakozott: 2006.02.13. 23:09
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Trilox » 2006.11.21. 09:54

Kedves Belzee!

Ezt eddig is sejtettem. Ugyanis gyakorta hallottam amikor emberek azt mondták: "geci sirály".
Nem kellett sok ész, hogy rájöjjek az összefüggésre!
Na nem soha-soha, de nem hiszem, hogy valaha is...
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2007.02.02. 13:53

Kép
Gyorsreagálású mókusokat vetettünk be a kertben, gyorsabban előbújtak amikor elkezdtül földimogyoróval locsolni őket...
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"http://varazsbabkave.dxn.hu/
vanyu

HozzászólásSzerző: vanyu » 2007.03.21. 21:59

Igen tisztelt Süntörténeti társaság!
minekutánna elolvastam felettébb érdekes ám annál hijányosabb értekezésüket,az alábbijakkal egésziteném ki!

T Butélia!szeretném felhivni szives figyelmét az alábbi hijányosságra:

Ön szerint senki nem gerjed a káposztára!Elnézést de ezen nézetet cáfolnom kell.A kukacok ,meztelen csigák(ez a kukacság lecbi álfaja) rohattul begerjednek egy káposzta láttán!De hát eszt egy Sünnő már honnét tuggya hamég nemvolt külhoni cántásba.Tehát minekutána a kukac rágerjett a káposztára a káposzta átminősül és lucskos lesz!Igy lesz a kukac és a káposzta kereszteződéséből a :Lucskoskáposzta!

Feltétlenül meg kell emlitenem az elvetemültebb fakir és mazochista sün-alfajokat is akik nem átallják a tüskéiket ilyentén használlani.

A tengerisün mama meséje szerint pedig a sirály hozza a kissünöket....biologiai baki?Vagy idegbeteg átlényegülés?

Válaszukat köszönettel venném...kérem az általam felvetett téma mélyenszántó átgondolását!

tisztelette:Mélységésmagasság döla(z)Ész.

Vissza: “Zoo”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég