Werewolf írta:Hogy oldódott meg ez a problémád?( a túlcsorduló érzelmek)
Kíváncsi lennék rá.
Kiírtam őket.

Moderátor: Adél
Adél írta:Kidühöngöm magam kissé...
waldorf:
most egy újabb hónapot várunk arra, hogy a gyerek mehet-e vagy nem.
Mert van egy ikerpár, akiket már elsőben felvett a tanárnő csak még nem értek oda.![]()
![]()
![]()
És majd csak egy hónap múlva derül ki, hogy odaérnek-e őszre vagy nem.
Ez azért érdekes (és bosszantó) mert az iskolába bekerülés elég nehéz.
Vagyis...
1. kerületi lakos
2. waldorfos testvér
3. waldorf ovis előélet
4. a tanár akarja
5. van még hely és a tanár akarja
Érdekes előnyt jelent aki nem része az első három halmaznak, de évekig fenttartják neki a helyet. Nem is egyet ám, hanem kettőt!
Tudom, hogy a tanító saját döntési jogkörébe tartozik, hogy befogad-e egy gyereket vagy nem. Mégis, valahogy bosszant ez a dolog.
Van benne valami fura. Valami nekem nem tetsző.
Ha felvettek valakit és az nem élt a lehetőséggel, akkor nem vettek fel helyette másik gyereket? Egy lehetőséget elvettek valakitől aki mindent megtett azért, hogy a gyermeke oda járjon de ezt a lehetőséget olyan valakinek tartották fent aki csak szeretné ha a gyereke oda járna de nem tudja megoldani – kvázi: tenni már nem akar érte?.
Az is jogos persze, ha bárki azt gondolja, hogy azért bossszankodom, mert "savanyú a szőlő". Savanyú. Ez tény. Az érettlen szőlő mindig savanyú.
De hadd legyen jogom (és bátorságom) kimondani, hogy valmi itt sántít.
Airam írta:Adél, én is egy "csodabogárképzóben" röptetgetem a bogárkákat, s rajban már egészen bátran röpülnek a fészek körül, amiben semmi csodaszerű nincs, csupán a természetük szerint való...![]()
Amit a várakoztatásotokról írtál, az remélhetőleg egyedi eset. Ha jól értem, már nagyobbacska a gyemeked, túl az első osztályon. Jelenleg egy másik waldorfba jár talán vagy államiba? És más w.-iskola nincs elérhető közelségben? Ha gondolod, írj privát üzenetet, hátha ki tudunk találni valamit.
Airam írta:Adél, még eszembe jutott valami annak kapcsán, hogy írtál a gyermeked képzőművészeti és zenei képességeiről.
A w.-pedagógiában nem beszélhetünk a szokványos értelemben ún. tehetséggondozásról, ui. nem abból indulunk ki, hogy vannak tehetséges és nem tehetséges gyerekek. Azt mondjuk inkább, hogy különböző képességekkel rendelkező gyerekek állnak előttünk, s nekünk az a dolgunk, hogy a már meglévő képességeiket gondozzuk, s a még alvókat ébresztgessük. (Mert mindenkire feladat vár, amit be kell töltenie életében, azaz segítenünk abban kellene, hogy megtalálják a helyüket, tehát a helyükre kerüljenek a társadalomban.). (Adni nekik képességeket niincs módunkban, ahogy senki emberfiának nincs.)Az a dolgunk tehát, hogy - minden erőnket latba vetve - elgördítsük útjukból az őket akadályozó "elemeket" abból a célból, hogy a magukkal hozott képességeiket szabadon megnyilváníthassák a világban a többiek szolgálatára. Ebben az értelemben nevezhető a szabadság iskolájának a w.-iskola, és nem abban - ahogy sokan félreértelmezik - hogy "ott azt csinálnak, amit akarnak". Sőt: egészen 14 éves korukig emberséges szigorral bánunk velük, mert ha nincs előttük egy tiszteletre méltó, természetes tekintély, akkor - paradox módon - felnővén nem lesznek képesek szellemi szabadságra. (Nem felnőttek, ebihal-metafóra!)
Tehát nem vagyunk művészképzők, mert a művészetet eszközként alkalmazzuk, ahogy minden más tudástartalmat is. Élményforrásként, tapasztalatként, gyógyító foglalatosságként vannak jelen a mindennapokban, az alkotás és a befogadás oldaláról nézve egyaránt. S mindeközben nem arra kívánjuk sarkallni a gyerekeket, hogy különbek legyenek másoknál, hanem arra, hogy akaraterejüket mozgósítani tudják, hogy a tegnapi önmagukat tudják felülmúlni. S ez nem mehet másként, csak azzal párhuzamosan, ha a tanáraik, maguk is ezt az utat járják, azaz nevelik saját magukat, s ezáltal a gyerekeket.
Más oldalról - s ezzel Belzee-nek is válaszolok - a w.-iskola a figyelem iskolája is, hiszen megpróbál olyan körülményeket teremteni, hogy a gyerek arra figyelhessen, amit éppen csinál, s ne arra, hogy mit szólnak hozzá mások, elég jó-e pl.. Mert nem a - másoknak vagy akár önmagának való - megfelelés kényszere alatt cselekszik, hanem pusztán azért, mert a feladat jó, izgalmas, érdekes, stb. (Ezért értékelünk szövegesen, vállalva a szubjektivitást. (Mert mi más volna az értékelésünk, mint szubjektív?)
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég