flódni
A süteményhez
50 dkg félfogósliszt
15 dkg kókuszvaj
2 evőkanál méz
3 tojás
1 dl fehérbor
egy teáskanál sütőpor
egy csipet só
1 tojás a végén a kenéshez
Alma
80 dkg alma (akkor finomabb, ha savanyú), ez körülbelül 5 db közepes Idared alma
méz
100 százalékos citromlé, vagy egy friss citrom leve
csipet fahéj
csipet szegfűszeg
csipet gyömbér (opcionális)
Mák
20 dkg mák
10 dkg nádcukor
két marék mazsola
0,5 dl fehérbor
1,5 dl víz
Dió
20 dkg dió
5 dkg nádcukor
0,5 dl fehérbor
1 dl víz
Lekvár
egy kis üveg szilvalekvár, de lehet barack is (körülbelül 200-300g)
Nem olyan bonyolult elkészíteni, csak sokáig tart
Mérje ki a lisztet, öntse egy nagy tálba. Adja hozzá a sütőport, sót, tojásokat, mézet, kókuszvajat és a bort. Gyúrja össze a hozzávalókat és formázzon egy nagy cipót. Ha nagyon nyúlós a tészta és ragad, öntsön még hozzá annyi lisztet, amennyitől jól összeáll és nem marad már belőle a kezén gyúrás közben. Csomagolja frissentartó fóliába és addig pihentesse a tésztát amíg elkészíti a tölteléket.
Töltelékek
Alma: Pucolja meg és reszelje le az almákat (ehhez nem szükséges külön almareszelőt tartani, egy szimpla sajtreszelő is megteszi). Nyomkodja ki a levét egy tálba (a friss almalevet igya meg, vagy tegye a hűtőbe) és a kicsavart citromlevet keverje a reszelt almába. Ízesítse fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és mézzel.
Mák: A vizet, bort, mazsolát és a cukrot öntse egy lábasba és melegítse, míg a cukor megolvad. Ezután vegye le a főzőlapról és keverje hozzá a mákot. Hagyja kihűlni.
Dió: A diós tölteléket ugyanúgy készítse el, ahogyan a mákosat: olvassza meg a cukrot a boros vízben, majd a tűzről levéve keverje bele a darált diót és hagyja kihűlni.
És most jöhet a tésztanyújtás
Amikor az összes töltelék készen van, vegye elő a tésztát és ossza négy cipóra. (Én kettő nagyobb és kettő kisebbet csináltam, mert szeretem, ha a legalsó és legfelső réteg kicsit vastagabb.) Nyújtsa ki az egyik cipót egy sütőpapíron és a papírral együtt tegye a tepsibe. Kenje meg először lekvárral, majd a lekvárt fedje be a mákkal. Nyújtsa ki a következő cipót is, és fektesse a mák tetejére. Kenje meg lekvárral és dióval, majd helyezze rá a következő tésztaréteget. Erre a tésztalapra simítsa az almát, majd helyezze az utolsó réteg tésztát a süteményre. Egy villával szurkálja meg a tetejét, kenje rá a felvert tojást, és előmelegített sütőben 180 fokon süsse 40-50 percig. Akkor jó a süti, ha a teteje már szép piros.