Receptek (kizárólag)

Ha van egy jó kis kipróbált recepted oszd meg másokkal!

Moderátor: Adél

Avatar
ChiliBors
Nokedli
Nokedli
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2009.09.03. 23:14
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Csokipuding

HozzászólásSzerző: ChiliBors » 2009.09.17. 23:24

Csokipuding házilag recept
Kategória:
Sütemények, édességek

Hozzávalók:
1.5 dl tej,
12 dkg cukor,
20 dkg étcsokoládé,
2 tojássárga,
5 dkg vaj.

Elkészítés:
A tejet és a cukrot mérsékelt tűzön kevergetve felmelegítjük egy kisebb edényben. Amíg kézmelegre visszahűl, az étcsokoládét nagyon apróra vágjuk.
Jöhet a puding lényege, az alapkeverék: a tojássárgákat kézi habverővel összekeverjük a langymeleg, édes tejjel, majd az egészet visszaöntjük a tejes edénybe. Takaréklángon folyamatosan kevergetjük kézi habverővel sűrűre főzzük, és amikor megvagyunk vele, levesszük a tűzről. Áttesszük egy nagy keverőtálba, és azonnal hozzádobjuk az étcsokit meg a vajat.
A csokival és vajjal feldúsított alapkeveréket robotgéppel 5 percen át jól felhabosítjuk, és miután a csoki meg a vaj tökéletesen elvegyült benne, máris kész a sűrű puding. Szétosztjuk 4 üvegkehelyben, és vagy önmagában, vagy édes tejszínhabbal megpúpozva tálaljuk.
ChiliBors
"Sose fuss olyan szekér után, amelyen ülsz!"
"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet elkezdeni." (H. Lorayne)
Avatar
ChiliBors
Nokedli
Nokedli
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2009.09.03. 23:14
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Csokoládés kukoricaleves

HozzászólásSzerző: ChiliBors » 2009.09.21. 18:48

Csokis kukorica leves recept
Kategória:
Levesek

Hozzávalók:
-10 dkg diabetikus étcsokoládé (mert így nem lesz túl édes)
-1/2 húsleves kocka
-1 db konzervkukorica
-3 csipetnyi só
-1 liter szénsavmentes ásványvíz
-csokoládé kocka

Elkészítés:
Egy edénybe a vizet beleöntjük, majd felforraljuk.Beledobjuk a leveskockát. Beleöntjük a kukorica levét, 1/3-1/2 perc múlva a kukoricát is. Ezt kavargatjuk, aztán beleszórjuk a sót. Végül belerajuk a csokoládét is. Lehűtjük, s tálalás előtt a csokoládé darabokat belerakosgatjuk.

Tanácsok:
Ha csak annyi csokidarabot rakunk egyszerre bele amennyit megeszünk, akkor nem fog beleolvadni, a többi.

Elkészítési idő: 30 perc
ChiliBors

"Sose fuss olyan szekér után, amelyen ülsz!"

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet elkezdeni." (H. Lorayne)
Avatar
ChiliBors
Nokedli
Nokedli
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2009.09.03. 23:14
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Nassinassinyamnyam

HozzászólásSzerző: ChiliBors » 2009.09.22. 21:41

Fincsi csokis-mézes

Kategória: Sütemények, édességek

Hozzávalók: A tésztához:
250 g cukor
250 g méz
120 g vaj
600 g liszt
70 g finomra vágott dió
1 csomag sütőpor
3 tojás
70 g kandírozott gyümölcshéj
mézessütemény-fűszerek
vaj a kikenéshez

A töltelékhez:

130 g finomra vágott dió
1 dl tej
160 g kandírozott citromhéj
130 g mazsola
300 g reszelt csokoládé

Elkészítés:
A kristálycukrot elkeverjük a meglangyosított mézzel, ha kihűlt, beletesszük a többi hozzávalót és kemény tésztává gyúrjuk. A tészta felét fél centiméter vastagra elnyújtjuk, a vajjal kikent sütőlapra helyezzük, és egyenletesen elosztjuk rajta a jól kikevert tölteléket. Betakarjuk a tészta ugyancsak kinyőjtott másik felével, és 180 fokon 40-45 percig sütjük. A kihűlt süteményt csokiöntettel vonjuk be.
ChiliBors

"Sose fuss olyan szekér után, amelyen ülsz!"

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet elkezdeni." (H. Lorayne)
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2009.09.23. 12:31

MEGGYES MUFFIN


Hozzávalók:
400 g meggy,
250 g vaj,
230 g cukor,
1 vaníliás cukor,
4 tojás,
400 g liszt,
1 teáskanál sütőpor,
2 ek cukor,
1 tk fahéj


Elkészítés:
A meggyet kifejtjük. A cukrot és a vajat kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a meggyet. Formába töltjük, és megszórjuk a fahéjas cukorral. 190 C-on előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Mivel néha kicsit savanykás az alapanyag, a formába öntés után meghinthetjük a tetejüket egy kis aranybarna cukorral, isteni lesz tőle.



Kép
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
ChiliBors
Nokedli
Nokedli
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2009.09.03. 23:14
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Pudling

HozzászólásSzerző: ChiliBors » 2009.09.23. 19:58

Hungária szelet

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
5 tojás, 30 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 10 dkg
darált dió, 10 ek víz; a krémhez: 1 cs főznivaló eperpuding, 3 dl tej,
25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 ek rum, 5 dkg darált dió; tetejére:
olvasztott csokoládé, kevés olaj vagy vaj

Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, 5 ek vízzel, majd hozzáadjuk
a maradék vizet, és habosra keverjük. Beletesszük a lisztet, sütőport
és a tojások habját. Kétfelé osztjuk, az egyik felébe belekeverjük a
diót. Ez kerül a tepsi aljára, a piskóta a tetejére, és előmelegített,
200 °C-os sütőben megsütjük. A pudingport a tejjel megfőzzük. Ha kihűlt
belekeverjük a margarint és a porcukrot, a rummal és a dióval
ízesítjük, a piskótára kenjük. Tetejére a gőzön felolvasztott, kevés
olajjal elkevert csokoládé kerül (az olajtól rugalmas lesz a máz, nem
fog törni a szeletelésnél, és gyönyörű fénye van).

Kép
ChiliBors

"Sose fuss olyan szekér után, amelyen ülsz!"

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet elkezdeni." (H. Lorayne)
Avatar
ChiliBors
Nokedli
Nokedli
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2009.09.03. 23:14
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Citromos-csokis szelet - Ki szelet vet... :) :D

HozzászólásSzerző: ChiliBors » 2009.09.25. 22:00

Citromos-csokis szelet recept

Kategória:
Sütemények, édességek

Hozzávalók:
Tésztához:

6 tojás
8evőkanál cukor
6evőkanál búzalisz
fél csomag sütőpor

Krémhez:
1/2 liter dobozos! tejszín
2 egész citrom leve
ízlés szerint cukor

Csokihoz:
5dkg margarin/vaj
Ízlés szerint cukor
Ízlés szerint kakaópor

Elkészítés:
Kettéválasztjuk a tojás fehérjét és sárgáját. A sárgáját 6 evőkanál cukorral keménnyé keverjük, a fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Egy külön tálba összekavarjuk a 6 evőkanál lisztet és a fél csomag sütőport. A tojás sárgáját és a felvert habot óvatosan összekeverjük, hogy a habot ne törjük össze, majd apránként, óvatosan hozzáadjuk a liszt-sütőpor keveréket, hogy egyrészt ne legyen csomós, másrészt annyira ne törjük össze a habot. Az így kapott masszát téglalap alakú, vajazott-lisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen elosztjuk és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Készre sütjük.

A tejszínhabor keményre verjük, majd hozzáadjuk az előzőleg külön tálkában kikavart cukros citromlevet. Mivel a citromlé összehúzza a tejszínhabot, ezért egy nagyon kemény állagú krémet kapunk, de ez csak valódi citrom levével működik! (Kipróbáltam...)

Ha kisült a piskóta, ezt a krémet egyenletesen eloszlatjuk a tetején.

Lábasban felolvasszuk a vajat vagy margarint, majd hozzákeverjük a cukrot. Érdemes legalább két evőkanál cukorral kezdeni. Ha a cukor felolvadt, hozzáadjuk a kakaót, majd felváltva adagoljuk a cukrot és a kakóport, amíg a kívánt színt és ízt el nem érjük. Időnként kevés vizet kell hozzáadni, különben összeáll és leég. Érdemes kissé folyósabbra csinálni, mert ezzel fogjuk díszíteni a sütemény tetejét.

Ha kész a csoki, még forró állapotában csíkokat húzúnk a sütemény tetejére vagy a fakanál vagy egy villa segítségével. Fontos, hogy még forró legyen a csoki, mert ha kihül, megkeményedik.
ChiliBors

"Sose fuss olyan szekér után, amelyen ülsz!"

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet elkezdeni." (H. Lorayne)
Avatar
ChiliBors
Nokedli
Nokedli
Hozzászólások: 18
Csatlakozott: 2009.09.03. 23:14
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Igyunk is! :) :D

HozzászólásSzerző: ChiliBors » 2009.09.27. 21:33

Mézes csokis capuccino recept

Hány személyre: 2

» 2 adag kávé
» méz
» 2 dl tej
» 1 dl tejszín
» 10 dkg csoki
» tejszínhab
A meleg kávéhoz keverjük a tejet és a tejszínt, miközben a csokit egy lábosban gőz felett felolvasztjuk. Ezután a megolvadt csokit is a pohárba keverjük, majd ízlés szerint mézet csorgatunk bele. Az egészet alaposan elkeverjük, majd tejszínhabot kanalazunk a tetejére. Végül kevés mézzel díszítjük, és már kínálhatjuk is.

:cof1: :smt024 :smt024 :cof1:
ChiliBors

"Sose fuss olyan szekér után, amelyen ülsz!"

"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet elkezdeni." (H. Lorayne)
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2009.11.14. 18:19

Sajtos pogácsa



3 dl tej
10 dkg vaj
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
1 mokkáskanál só

10 dkg vaj
20 dkg sajt

Összegyúrni és fél órát pihentetni.
Fél centi vastagra kinyújtani, megkenni olvasztott vajjal és megszórni sajttal.
20 perc pihentetés.
Fél centi vastagra kinyújtani, megkenni olvasztott vajjal és megszórni sajttal.
20 perc pihentetés.
Fél centi vastagra kinyújtani, megkenni olvasztott vajjal és megszórni sajttal.
20 perc pihentetés.
2 centi vastagra kinyújtani, tetejét tojással megkenni, megszórni sajttal.
Felvágni négyzetekre vagy pogácsákat szaggatni és tepsibe rakni.
A tepsibe még 20 percet pihentetni és forró sütőben megsütni.
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2010.02.01. 08:11

Gyors meggyes süti recept

Hozzávalók:
1 pohár tejföl
2(tejfölös)pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár étolaj
3 tojás
1/2 tasak sütőpor
1 kg gyümölcs(meggy,vagy sárgabarack,vagy szilva)

Elkészítés:
A tejfölt a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd az étolajat. Végül a masszába keverjük a gyümölcsöt (lehet mélyhűtött is. Lehet sárgabarack vagy bármi.)
Kivajazott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben lassú tűznél sütjük.


Elkészítési idő: 10 perc + kb. 40perc sütés.


Kép
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2010.02.27. 15:32

Újabb remek
túrós süti
amit nem kell gyúrni csak keverni.

Hozzávalók:
4 dl kefír vagy joghurt,
50 dkg túró,
2 egész tojás,
1 vaníliás cukor,
1 sütőpor,
2 bögre kristálycukor,
40 dkg liszt,
1 bögre olaj,
reszelt citrom,
fél-1 bögre búzadara
Elkészítés:
A tojást a bögre kristálycukorral habosra keverjük.
A kefírbe(joghurtba) beleöntjük a sütőport, összekeverjük. Ha felhabosodik, a tojásos cukorhoz öntjük. 2 bögre lisztet öntünk hozzá, jól összedolgozzuk.
Reszelt citromhéjával elkeverjük, beleöntjük az olajat, majd a tésztamasszával jól elkeverjük.
A túrótölteléket külön edényben készítjük. A túrót ízlés szerint cukrozzuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Jól elkeverjük, egy kis tejföllel lágyítjuk ha szükséges. A tésztamasszának a felét kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, a búzadarával meghintjük (nem vastagon), a túrót ráöntjük (kisebb kupakokban rátesszük és ügyesen elsimogatjuk) . A túró tetejét újra megszórjuk búzadarával, majd a maradék tésztamasszát is ráöntjük. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni mert melegen nehezen szeletelhető hidegen viszont tökéletes!!
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2010.03.29. 13:05

Citromos-túrós kelt tészta

Az élesztővel készülő kelt tésztákat is változatossá lehet tenni, erre példa a következő recept. A citromos-túrós kelt tészta tetszés és alkalom szerint különböző formában kiszaggatva vagy alakra vágva, akár dekorálva is megsüthető..

Hozzávalók:

■60 ml tej
■2 dkg élesztő
■7 dkg cukor
■40 dkg liszt
■25 dkg (krémes vagy apró szemcsés) túró
■1 tojás
■2 db (bio) citrom reszelt héja
■csipetnyi só
■7 dkg puha vaj
■opció: 1-2 ek limoncello
■tetejére: tojássárgája
Elkészítés:

1.A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet. Hozzáadjuk a túrót, tojást, maradék cukrot, csipetnyi sót és a megmosott citromok reszelt héját. Összedolgozzuk. Hozzáöntjük az élesztős tejet, ismét összedolgozzuk, végül hozzáadjuk a puha vajat is. (Ekkor adhatjuk hozzá a likőrt is.)
2.A tésztát kézzel vagy géppel sima és rugalmas tésztává dagasztjuk. Tegyük lisztezett deszkára, tetejét szórjuk meg kevés liszttel, takarjuk le és kelesszük kb. 45 percig.
3.A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra (lehet ízlés szerint valamivel vékonyabb, de vastagabb is).
4.A tésztából szaggassunk tetszés szerinti formákat, vagy vágjuk kocka, rúd alakúra. A formák tetejét szilikon ecsettel kenjük meg kevés tejjel elkevert tojássárgájával.
5.190 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Tippek:

■Ideális alaptészta, amely megfelelő formában kiszaggatva bármilyen ünnepi alkalomra elkészíthető.
■Nyújtásnál gondoljunk arra, hogy a tészta sütés közben még vastagodni fog.
■6-8 cm-es formákat készítve kb. 30 db lesz a tésztából.
■A formák tetejét sütés előtt megszórhatjuk cukorral, apróra vágott magokkal, dekorálhatjuk mazsolával. A sütőből kivett, még forró sütemény is megszórható cukorral.
■A tészta maga nem édes. Édesszájúak a süteményt fogyaszthatják lekvárral is.
■A citromos-túrós kelt tészta egy apró változtatással tovább variálható: citrom (és limoncello) helyett elkészíthejük naranccsal (és narancslikőrrel) is. Utóbbi változat ideális lehet például karácsonyra, míg a citromos húsvétra.
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2010.05.08. 16:57

Brazil csokis keksz

Hozzávalók:
20 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
2 ek.szemes babkávé mozsárban megtörve
25 dkg finomliszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kk.szódabikarbóna
1 nagy csipet só
25 dkg puha vaj
20 dkg nádcukor(én simát tettem bele)


Elkészítése
- a sütőt előmelegítjük 175 fokra
- a tejcsokit gőz felett felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni
- az étcsokit félkörömnyi darabokra vagdossuk
- a liszthez hozzászitáljuk a kakaóport, belekeverjük a szódabikarbónát és a sót
- a puha vajat és a cukrot robotgéppel 2 perc alatt összedolgozzuk
- fakanállal hozzávegyítjük az olvadt csokit, a kakaós, szódabikarbónás lisztet, végül az étcsokit és a durvára tört kávét

- a tésztából púpos teáskanálnyi adagokat rakunk egymástól vízszintesen kb. 5cm, függőlegesen 3 cm távolságra(szerintem mindenhogyan kell az 5 cm) sütőpapírral kibélelt tepsibe (elvileg 2 db 30X40 cm-es tepsiben elfér)
- 10-12 perc alatt megsütjük a kekszeket
-kihűlve kell a tepsiből kiszedni
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2010.06.24. 20:37

Banános pite

Linzer tészta:
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg sütőmargarin
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
1/2 teáskanál sütőpor

Hozzávalók:
dupla adag édes linzertészta
2 kg banán karikára vágva
kb. 5 dkg fahéjas cukor
20 dkg vaj

Elkészítés:
A karikára vágott banánt egy nagyobb teflonban az olvasztott vajon, a fahéjas cukorral összekeverve addig pirítod, amíg a teflon alja nem látszik ki. Kihűtöd. (Ez fontos!)

A tepsit kivajazod, kilisztezed, a linzertészta felét kinyújtod, és úgy simítod bele, hogy az oldalát is befedje. Rásimítod a kihűlt banánt, erre ráteszed a maradék linzertésztát úgy, hogy az alsó és a felső réteget összeragasztod. Villával megszurkálod, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni. Közepes lángos kb. 1 órát sütöd.


Én raktam bele almát, mazsolát és mandulát, reszelt citromhéjat is. Mindegyikből volt egy kis maradék :)
Az alsó réteget 5 percig sütöttem és csak utána kentem rá a tölteléket és raktam rá a tetejére a tészát (így biztosan nem áztatja el a töltelék.
Nagyon finom lett. (Adél)
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2010.10.30. 19:41

Banános csokis fordított torta -
szombati recept Marsbéli Bolt, 2010. október 30.,


A karamellizált banántetőhöz

60 g barna cukor

2 ek víz vagy vaj

4-5 érett banán karikára vágva

pár csepp citromlé



A tortatésztához

210 g liszt

1 ek szódabikarbóna

1/2 tk só

1 tk őrölt fahéj

150 g porcukor

30 g olvasztott vaj

2 tojás

250 g banán püré (kb 2 banán turmixolva, vagy villával szétnyomkodva)

120 g tejföl

1/2 tk vaníliakivonat (vagy 1 zacskó bourbon vaníliás cukor)

80 g étcsoki chip vagy kis darabokra vágott étcsoki



1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A dolog legnehezebb része, hogy kellene egy olyan serpenyő-vagy sütőedényszerűség, amit fent is lehet gázon/villanyon használni és a sütőbe is be lehet rakni. Ebben az edényben felolvasztjuk a vajat (vizet), barna cukrot, majd amikor már karamell lett belőle beletesszük a karikázott banánokat szépen sorban, a tetejüket pár csepp citromlével meglocsoljuk. Majd az edényt félretesszük.

3. Tipikus száraz hozzávalók összekeverése: liszt, szódabikarbóna, fahéj, só majd a végén a porcukor.

4. Másik edényben nedves hozzávalók kutyulása: olvasztott vaj, tojás, tejföl, banánpüré és vaníliakivonat.

5. A száraz hozzávalómix közepébe csináljunk egy kis lukat, abba öntsük a nedveseket és forgassuk össze, nem kell túlkeverni. Majd forgassuk bele a csokidarabkákat is.

6. Öntsük a tésztát a karamellizált banánokra és az egészet toljuk be a meleg sütőbe, süssük kb 40 percig, amíg a közepe is megkeményedik, ha hozzáérünk.

7. Hűtsük 20 percig, majd egy késsel vágjuk körbe az edény falánál a tortát, hogy könnyebben kijöjjön, majd borítsuk ki egy tálcára.



Akinek így kevésnek tűnik az élvezet, nyúljon vaníliafagyiért a hűtőbe és kanalazzon hozzá.
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Adél » 2011.11.07. 17:47

Hagymás kenyér receptje:

½ kg kenyérliszt – BL80-as
¼ kg finomliszt BL55
¼ kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
4dkg élesztő, 2 tk cukor, só, kb 2 dl langyos víz, vagy tej

A kovász: az élesztőt összekeverem a cukorral a vízzel és 2 marék lisztkeverékkel, olyan tejszín sűrűségű legyen, ha felfutott, hozzá öntöm az összekevert lisztekhez, és jól kidolgozom – 10-15 perc. Langyos helyen kelesztem, közben 2 nagy fej vöröshagymát kockára vágom, és kevés olajon félig megdinsztelem, majd kihűtöm. 20 perc kelés után hozzáadom a kenyértésztához a hagymát és jól összedolgozom, hogy egyenletesen, mindenhol legyen benne hagyma, majd még ½ órát kelesztem. Ekkor lisztezett deszkán átgyúrom, kettéveszem, formázom, késsel átlósan bevágom, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, vizes ecsettel átkenem, és 220 fokra előmelegített sütőbe teszem. 15-20 perc után mérséklem a meleget 180 fokra és még kb 30-35 percig sütőm. A sütőből kiveszem, átkenem ismét vizes ecsettel és rácsra téve hagyom kihűlni.

…hát röviden ennyi…
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien

Vissza: “Szakácskönyv”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég