Kalória

Ha van egy jó kis kipróbált recepted oszd meg másokkal!

Moderátor: Adél

Ha tudnád, hogy egy ételnek mennyi a kalóriatartalma, befolyásolná-e a döntésedet a rendelésnél?

Igen
1
10%
Nem
4
40%
Nem tudom
0
0 szavazat
Jó lenne tudni, de nem befolyásolna.
1
10%
Nem érdekel! Enni akarok és kész!
2
20%
Jobb ha nem tudom...
2
20%
Ha tudnám - tudnám, hogy mennyi ideig kell futnom amíg ledolgozom
0
0 szavazat
 
Szavazatok száma: 10
Avatar
Trilox
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 3051
Csatlakozott: 2006.02.13. 23:09
Kapcsolat:

Kalória

HozzászólásSzerző: Trilox » 2006.02.16. 18:28

Neked tetszene, ha az étlapon valamennyi étel mellett fel lenne tüntetve, hogy hány kalória?
Na nem soha-soha, de nem hiszem, hogy valaha is...
Avatar
Fenio
Gömböc
Gömböc
Hozzászólások: 129
Csatlakozott: 2006.05.15. 16:15
Tartózkodási hely: Gyor

HozzászólásSzerző: Fenio » 2006.05.17. 18:05

Még jó hogy tetszene,tudnám hogy mitől hány kilót tudnék kb hízni.

Apropó, nincs valakinek felesleges 10-15 kilója amit el vagy leadna magáról másoknak? :)
Kis-Iván Csaba
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.07.24. 22:05

A kalcium az az ásványi anyag, amelyről a legtöbbször az egészséges csontok és fogak jutnak az eszünkbe. Nem véletlenül: hiányában ugyanis innen oldódik ki és kerül a vérkeringésbe kalcium, ahonnan azonban akár az érfalakra is lerakódhat, érszűkületet okozva. A kalciumhiány kiváltotta kisebb-nagyobb egészségkárosodások nem két nap alatt jönnek létre. Hiánytünete lehet izomgörcs, extrém stresszérzékenység, a fogak túlzott romlása, a csontszövet sűrűségének csökkenése, de akár kimerültség és fejfájás is.

Egy felnőtt ember napi kalciumszükséglete 800-1200 mg körül van. Egyes élethelyzetek - például egy terhesség vagy az azt követő szoptatásos időszak, vagy a tinédzser korban jelentkező hirtelen megnyúlás - mind kalciumhiányos időszak lehet. Alapvető probléma azonban, hogy sokan közülünk tejérzékenyek, így a tejtermékek fogyasztására különféle gyomorproblémával, felfúvódással reagálnak. Ezt idegen szóval laktózintoleranciának nevezik, mely a tejben található cukorra való érzékenységet jelenti. A problémát a béltraktusban nem kellő mennyiségben jelenlévő laktáz nevű enzim okozza, mely a tejtermékek emésztésében játszana fontos szerepet. Mivel az embereknek igen nagy százaléka észleli magán a fent említett kellemetlen tüneteket, inkább lemond a tejtermékek fogyasztásáról, mellyel értékes kalciumforrásoktól foszthatja meg magát.

Szerencsére nincs ok az aggodalomra, ugyanis számos más kalciumforrás létezik, amely egyáltalán nem tartalmaz tejcukrot vagy tejfehérjét. Első helyen említendők az olajos magvak, melyek a reggeli müzlibe vagy joghurtba keverve kiváló csemegének számítanak. Más részről kutatási eredmények igazolják, hogy a tejtermékekből az emberek többsége nem is képes kalciumot felvenni. S bár ezen a témán máig vitáznak, az az egy biztos, hogy ha egyéb kalciumforrásokra támaszkodunk, jelentősen csökkenthetjük a tejtermékek fogyasztását.

Egy kis érdekességként megemlíteném, hogy a tejre érzékenyek is tolerálnak egy minimálisan 2 grammos tejcukorbevitelt, de sokan csak 6 grammnál magasabb laktózbevitel esetén reagálnak negatívan! Ez azt jelenti, hogy mértékkel azért bele lehet kóstolni némely ízletes tejtermékbe!

Az alábbi táblázatban használt "1 csésze" mértékegység egy 2,5 dl-es pohár űrtartalmának felel meg. Az egyéb számadatok kerekített értékek.

Tejtermékek
Tej (zsíros, zsírszegény) 2.5 dl 291-316 mg kalcium 12-13 g tejcukor
Tejföl 1,5 dl 159-219 mg kalcium 2-3 g tejcukor
Joghurt, natúr 2,5 dl 274-415 mg kalcium 12-13 g tejcukor
Sajtok 1 csésze 159-219 mg kalcium 2-3 g tejcukor

Zöldségek
Brokkoli (párolt, 1 csésze) 94-177 mg kalcium
Kelkáposzta (párolt, 1 csésze) 94-179 mg kalcium
Turnip (párolt, 1 csésze) 194-249 mg kalcium

Halak, tengeri táplálékok
Szardínia 20 g 370 mg kalcium
Aprórák (konzerv), 20 g 94 mg kalcium
Lazac (konzerv) 20 g 164 mg kalcium
Osztriga, nyers, 1 csésze 226 mg kalcium

Egyéb
Melasz (2 evőkanál) 274 mg kalcium
Tofu (kalciumsókkal tartósítva) 20 g 220 mg kalcium
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"

http://varazsbabkave.dxn.hu/
Avatar
Belzee
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 2490
Csatlakozott: 2006.03.20. 18:43
Tartózkodási hely: Labirintus
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Belzee » 2006.07.24. 22:10

Az alábbi vitamindús, illatos gyümölcskoktél kiváló kezdés is lehet egy sűrű nap reggelén vagy beilleszthető egy "kis étkezésnek" a nap bármely szakában. Lássuk csak pontosan, mit is tudunk bejuttatni a szervezetbe a 3 percet igénybe vevő munka eredményeképpen:Narancs: A földkerekség talán legkedveltebb gyümölcse kiváló / C-vitamin / forrásnak számít, és mivel a C-vitamin / antioxidáns / hatásával segít a szervezetben lévő káros hatású szabad gyökök romboló munkájának megfékezésében, lassítja az öregedési folyamatokat, erősíti az érfalakat, erősíti az immunrendszert. A C-vitamin mellett a narancs még tiamint és folsavat, valamint kétféle B-vitamint és káliumot is tartalmaz. A gerezdeket elválasztó hártyában található pektin - oldható rostanyag - mérsékelheti a vér káros koleszterinszintjét. Ha a narancs levére van szükségünk, válasszunk vékony héjú, puha, érett gyümölcsöket. A legalkalmasabb talán a kubai és a kis méretű spanyol narancs.
Ananász: Bár kevés egyebet tartalmaz, mint C-vitamint és értékes rostokat, a világ számos országában tisztes helyet vívott ki magának elsősorban a népi gyógyászat terén. Alapvetően a friss ananászban található bromelain fehérjebontó enzimet hasznosítják, jótékony hatását a legkülönfélébb módokon váltja ki: vérrögöket old, erősíti az antibiotikumok hatását, gyulladásgátló, gyorsítja a sérült - rándult, zúzódott - szövetek regenerálódását, stb. Meleg nyári napokon a hideg hűtőből elővéve kiváló frissítő étel!
Banán: Csak éretten fogyasszuk ezt a valóságos káliumbombának számító trópusi gyümölcsöt! Magas cukortartalmával helyreállítja az edzés utáni alacsony vércukorszintet és jótékony hatást gyakorol a gyomor nyálkahártyájára.

Hozzávalók:

1,5 dl ananászlé
1,5 dl narancslé
1 közepes érett banán

Elkészítés: a banándarabkákat a turmixgépbe pakolod, ráöntöd a gyümölcsleveket és addig turmixolod, amíg finom krémes nem lesz az ital állaga. (Kb. 30 mp.) Ha jéghidegen szeretnéd fogyasztani, adj hozzá jégkockákat is!

Az ital kb. 250 kalóriáját 99 százalékban szénhidrát, 1 százalékban fehérje szolgáltatja, zsírt pedig egyáltalán nem tartalmaz
"A kávé legyen erős, akár a gyűlölet, édes, mint a szerelem, és fekete, mint a diplomaták lelke'"



http://varazsbabkave.dxn.hu/

Vissza: “Szakácskönyv”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég