Receptek (kizárólag)
Moderátor: Adél
- Adél
- Főförgeteg
- Hozzászólások: 1605
- Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
- Tartózkodási hely: Jelen
- Kapcsolat:
Tiramisu torta
Hozzávalók (egy 26 cm-es kapcsos tortaformához):
2 doboz (500 gr) mascarpone krémsajt, 2 főzős vanília puding, kb. 50 darab babapiskóta, feketekávé, rum vagy rumaroma, kb. 5 dl tej, 25 dkg cukor, a tetejére: kakaópor
Elkészítés:
Elkészítjük a krémet:
A mascarpone krémsajtot kikeverjük a 25 dkg porcukorral, majd ehhez hozzákeverjük a tejben megfőzött vanília pudingot, ami már kissé kihűlt.
Egy tortaformát belülről kirakunk babapiskótával úgy, hogy az alját levágjuk, kb. a tortaforma magasságáig legyen, hogy jobban megálljon, a már előzőleg elkészített masparponés krémből teszünk kicsit az aljára. A babapiskótákat rumos kávéba mártogatjuk, csak egy pillanatra, hogy ne ázzanak el, és lerakjuk vele a tortaforma
alját, ha szükséges, eltörjük a piskótákat darabokra. Erre kerül a krém fele. Majd újabb kávés-rumos babapiskóta réteg jön, majd újabb mascarponés krém. A tetejét pedig kakaóporral megszórjuk. A felirathoz és a virágokhoz ollóval kivágtam a Boldog szülinapot feliratot és a virágokat, és azt tettem a krémre, hogy az a kakaós megszóráskor fehér maradjon. Körben a babapiskótákat pedig papírral letakartam, hogy azok ne legyenek kakaósak.
http://gasztroboszi.blogspot.com/2009/0 ... torta.html
Hozzávalók (egy 26 cm-es kapcsos tortaformához):
2 doboz (500 gr) mascarpone krémsajt, 2 főzős vanília puding, kb. 50 darab babapiskóta, feketekávé, rum vagy rumaroma, kb. 5 dl tej, 25 dkg cukor, a tetejére: kakaópor
Elkészítés:
Elkészítjük a krémet:
A mascarpone krémsajtot kikeverjük a 25 dkg porcukorral, majd ehhez hozzákeverjük a tejben megfőzött vanília pudingot, ami már kissé kihűlt.
Egy tortaformát belülről kirakunk babapiskótával úgy, hogy az alját levágjuk, kb. a tortaforma magasságáig legyen, hogy jobban megálljon, a már előzőleg elkészített masparponés krémből teszünk kicsit az aljára. A babapiskótákat rumos kávéba mártogatjuk, csak egy pillanatra, hogy ne ázzanak el, és lerakjuk vele a tortaforma
alját, ha szükséges, eltörjük a piskótákat darabokra. Erre kerül a krém fele. Majd újabb kávés-rumos babapiskóta réteg jön, majd újabb mascarponés krém. A tetejét pedig kakaóporral megszórjuk. A felirathoz és a virágokhoz ollóval kivágtam a Boldog szülinapot feliratot és a virágokat, és azt tettem a krémre, hogy az a kakaós megszóráskor fehér maradjon. Körben a babapiskótákat pedig papírral letakartam, hogy azok ne legyenek kakaósak.
http://gasztroboszi.blogspot.com/2009/0 ... torta.html
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
- Adél
- Főförgeteg
- Hozzászólások: 1605
- Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
- Tartózkodási hely: Jelen
- Kapcsolat:
Meggyes krémes
Hozzávalók:
a tésztához: 5 dkg zsír, 1 tojás, 7 dkg porcukor, pici tej, só, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor
a krémhez: 6 dl tej, 5 evőkanál liszt, 10 dkg cukor, 25 dkg Rama margarin, valamint: magozott meggy
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kettéosztjuk, kinyújtjuk, és tepsi hátulján megsütjük.
A krémhez a tejből a liszttel pépet főzünk, ha kihűlt, összedolgozzuk a cukorral habosra kevert margarinnal.
A krém felét rákenjük az egyik tésztalapra, sűrűn telerakjuk magozott meggyel, majd rákenjük a többi krémet, és ráfektetjük a másik lapot is.
A tetejét porcukorral megszórjuk, és másnap szeleteljük.
Hozzávalók:
a tésztához: 5 dkg zsír, 1 tojás, 7 dkg porcukor, pici tej, só, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor
a krémhez: 6 dl tej, 5 evőkanál liszt, 10 dkg cukor, 25 dkg Rama margarin, valamint: magozott meggy
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kettéosztjuk, kinyújtjuk, és tepsi hátulján megsütjük.
A krémhez a tejből a liszttel pépet főzünk, ha kihűlt, összedolgozzuk a cukorral habosra kevert margarinnal.
A krém felét rákenjük az egyik tésztalapra, sűrűn telerakjuk magozott meggyel, majd rákenjük a többi krémet, és ráfektetjük a másik lapot is.
A tetejét porcukorral megszórjuk, és másnap szeleteljük.
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
- Adél
- Főförgeteg
- Hozzászólások: 1605
- Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
- Tartózkodási hely: Jelen
- Kapcsolat:
Morzsasüti: a legegyszerűbb karácsonyi desszert
A morzsasüti igazi bókvadász édesség, mindenki imádja ugyanis a forró gyümölcs és a ropogós kekszréteg duóját, amit ráadásul eszméletlenül egyszerű elkészíteni. A karácsonyi hajrában pedig nincs is ennél jobb hír.
hirdetés
Meggyes-csokoládés morzsasüti
Morzsasüti: legegyszerűbb karácsony desszert
Hozzávalók 5 adaghoz:
• 20 dkg mirelit meggy
• 2 evőkanál cukor
• 2 evőkanál darált háztartási keksz vagy zsemlemorzsa
• csipet fahéj
A morzsához:
• 3,5 dkg sütőmargarin
• 10 dkg cukor
• 5 dkg liszt
• 1 csapott evőkanál kakaópor
A félig kiengedett meggyet a cukorral, a darált háztartási keksszel és a fahéjjal elkeverjük, majd a tálkák aljába halmozzuk. A morzsához a margarint megolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, morzsás állagot kapunk. A morzsát a meggy tetejére halmozzuk, és 220 °C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Almás-diós morzsasüti
Morzsasüti: legegyszerűbb karácsony desszert
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
• 17 dkg liszt
• 10 dkg sütőmargarin
• 5 dkg cukor
• 2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
• 30 dkg almakocka (3-4 darab alma)
• 1 evőkanál sütőmargarin
• 2 evőkanál cukor
• 2 evőkanál búzadara
• 2-4 dkg pirított dió, aprítva
• csipet fahéj (ízlés szerint)
A morzsához a lisztet a cukorral és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Egy lapos, lisztezett tányéron a fagyaszóba tesszük, hogy reszelhetővé dermedjen. Ha megdermedt, sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, jól szétszórva, hogy szép világosbarnára sülhessen.
Az almakockákat a sütőmargarinon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.
Gesztenyés-szilvás morzsasüti
Morzsasüti: legegyszerűbb karácsony desszert
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 25 dkg gesztenyemassza
• 1 dl tej vagy tejszín
• 40 dkg szilvakompót (nem túl puha, magozott)
• 2 evőkanál rum
• csipet fahéj
A morzsához:
• 5 dkg liszt
• 7 dkg kristálycukor
• 1 mokkáskanál fahéj
• 3,5 dkg sütőmargarin
A gesztenyét a tejszínnel vagy tejjel elkeverjük. A szilvát lecsepegtetjük, a rummal és a fahéjjal elkeverjük. A gesztenyét a sütőforma aljára nyomkodjuk, majd ráhalmozzuk a szilvát. A lisztet a cukorral és a fahéjjal elegyítjük, majd az olvasztott sütőmargarinnal lazán elkeverjük, hogy morzsát kapjunk. A morzsát a szilva tetejére halmozzuk, majd 210 °C fokos sütőben összesütjük, amíg a morzsa kissé barnulni kezd.
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
- Adél
- Főförgeteg
- Hozzászólások: 1605
- Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
- Tartózkodási hely: Jelen
- Kapcsolat:
flódni
A süteményhez
50 dkg félfogósliszt
15 dkg kókuszvaj
2 evőkanál méz
3 tojás
1 dl fehérbor
egy teáskanál sütőpor
egy csipet só
1 tojás a végén a kenéshez
Alma
80 dkg alma (akkor finomabb, ha savanyú), ez körülbelül 5 db közepes Idared alma
méz
100 százalékos citromlé, vagy egy friss citrom leve
csipet fahéj
csipet szegfűszeg
csipet gyömbér (opcionális)
Mák
20 dkg mák
10 dkg nádcukor
két marék mazsola
0,5 dl fehérbor
1,5 dl víz
Dió
20 dkg dió
5 dkg nádcukor
0,5 dl fehérbor
1 dl víz
Lekvár
egy kis üveg szilvalekvár, de lehet barack is (körülbelül 200-300g)
Nem olyan bonyolult elkészíteni, csak sokáig tart
Mérje ki a lisztet, öntse egy nagy tálba. Adja hozzá a sütőport, sót, tojásokat, mézet, kókuszvajat és a bort. Gyúrja össze a hozzávalókat és formázzon egy nagy cipót. Ha nagyon nyúlós a tészta és ragad, öntsön még hozzá annyi lisztet, amennyitől jól összeáll és nem marad már belőle a kezén gyúrás közben. Csomagolja frissentartó fóliába és addig pihentesse a tésztát amíg elkészíti a tölteléket.
Töltelékek
Alma: Pucolja meg és reszelje le az almákat (ehhez nem szükséges külön almareszelőt tartani, egy szimpla sajtreszelő is megteszi). Nyomkodja ki a levét egy tálba (a friss almalevet igya meg, vagy tegye a hűtőbe) és a kicsavart citromlevet keverje a reszelt almába. Ízesítse fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és mézzel.
Mák: A vizet, bort, mazsolát és a cukrot öntse egy lábasba és melegítse, míg a cukor megolvad. Ezután vegye le a főzőlapról és keverje hozzá a mákot. Hagyja kihűlni.
Dió: A diós tölteléket ugyanúgy készítse el, ahogyan a mákosat: olvassza meg a cukrot a boros vízben, majd a tűzről levéve keverje bele a darált diót és hagyja kihűlni.
És most jöhet a tésztanyújtás
Amikor az összes töltelék készen van, vegye elő a tésztát és ossza négy cipóra. (Én kettő nagyobb és kettő kisebbet csináltam, mert szeretem, ha a legalsó és legfelső réteg kicsit vastagabb.) Nyújtsa ki az egyik cipót egy sütőpapíron és a papírral együtt tegye a tepsibe. Kenje meg először lekvárral, majd a lekvárt fedje be a mákkal. Nyújtsa ki a következő cipót is, és fektesse a mák tetejére. Kenje meg lekvárral és dióval, majd helyezze rá a következő tésztaréteget. Erre a tésztalapra simítsa az almát, majd helyezze az utolsó réteg tésztát a süteményre. Egy villával szurkálja meg a tetejét, kenje rá a felvert tojást, és előmelegített sütőben 180 fokon süsse 40-50 percig. Akkor jó a süti, ha a teteje már szép piros.
A süteményhez
50 dkg félfogósliszt
15 dkg kókuszvaj
2 evőkanál méz
3 tojás
1 dl fehérbor
egy teáskanál sütőpor
egy csipet só
1 tojás a végén a kenéshez
Alma
80 dkg alma (akkor finomabb, ha savanyú), ez körülbelül 5 db közepes Idared alma
méz
100 százalékos citromlé, vagy egy friss citrom leve
csipet fahéj
csipet szegfűszeg
csipet gyömbér (opcionális)
Mák
20 dkg mák
10 dkg nádcukor
két marék mazsola
0,5 dl fehérbor
1,5 dl víz
Dió
20 dkg dió
5 dkg nádcukor
0,5 dl fehérbor
1 dl víz
Lekvár
egy kis üveg szilvalekvár, de lehet barack is (körülbelül 200-300g)
Nem olyan bonyolult elkészíteni, csak sokáig tart
Mérje ki a lisztet, öntse egy nagy tálba. Adja hozzá a sütőport, sót, tojásokat, mézet, kókuszvajat és a bort. Gyúrja össze a hozzávalókat és formázzon egy nagy cipót. Ha nagyon nyúlós a tészta és ragad, öntsön még hozzá annyi lisztet, amennyitől jól összeáll és nem marad már belőle a kezén gyúrás közben. Csomagolja frissentartó fóliába és addig pihentesse a tésztát amíg elkészíti a tölteléket.
Töltelékek
Alma: Pucolja meg és reszelje le az almákat (ehhez nem szükséges külön almareszelőt tartani, egy szimpla sajtreszelő is megteszi). Nyomkodja ki a levét egy tálba (a friss almalevet igya meg, vagy tegye a hűtőbe) és a kicsavart citromlevet keverje a reszelt almába. Ízesítse fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és mézzel.
Mák: A vizet, bort, mazsolát és a cukrot öntse egy lábasba és melegítse, míg a cukor megolvad. Ezután vegye le a főzőlapról és keverje hozzá a mákot. Hagyja kihűlni.
Dió: A diós tölteléket ugyanúgy készítse el, ahogyan a mákosat: olvassza meg a cukrot a boros vízben, majd a tűzről levéve keverje bele a darált diót és hagyja kihűlni.
És most jöhet a tésztanyújtás
Amikor az összes töltelék készen van, vegye elő a tésztát és ossza négy cipóra. (Én kettő nagyobb és kettő kisebbet csináltam, mert szeretem, ha a legalsó és legfelső réteg kicsit vastagabb.) Nyújtsa ki az egyik cipót egy sütőpapíron és a papírral együtt tegye a tepsibe. Kenje meg először lekvárral, majd a lekvárt fedje be a mákkal. Nyújtsa ki a következő cipót is, és fektesse a mák tetejére. Kenje meg lekvárral és dióval, majd helyezze rá a következő tésztaréteget. Erre a tésztalapra simítsa az almát, majd helyezze az utolsó réteg tésztát a süteményre. Egy villával szurkálja meg a tetejét, kenje rá a felvert tojást, és előmelegített sütőben 180 fokon süsse 40-50 percig. Akkor jó a süti, ha a teteje már szép piros.
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien
- pitypang
- Nokedli
- Hozzászólások: 13
- Csatlakozott: 2007.03.05. 16:59
- Tartózkodási hely: Budapest
- Kapcsolat:
Mézes krémes
"A lapokhoz : 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál méz, 3 evőkanál zsír, 1 tojás, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 4 evőkanál tej
A hozzávalókból gyúrjunk egy félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe keverjük el.
A gyúrt tésztánkat osszuk el 4 felé, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket kb. 23 * 31 cm-es lapokra. Helyezzük őket sütőpapíros sütőlapokra ( vagy tepsi hátuljára ) és előmelegített sütőben kb. 200 fokon pár perc alatt süssük meg a 4 lapot. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen megszáradhatnak a lapok.
Krémhez : 5 dl tej, 10 dkg búzadara, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 20 dkg baracklekvár vagy valamilyen pikáns lekvár.
A tejet hidegen keverjük el a búzadarával, majd forraljuk fel, főzzünk belőle tejbegrízt. Langyosra hűtsük ki. Eközben keverjük ki a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a fertőtlenített tojásunk sárgájával, ( ez nagyon fontos! ) majd keverjük hozzá gépi habverővel kisebb adagokban a langyosra hűlt tejbegrízt.
Összeállítás : A tölteléket felezzük el, az 1. lapra kenjük el a krém felét, erre helyezzük rá a 2. lapot, és kenjük meg lekvárral. Erre tegyük a 3. lapot és kenjük meg a krém másik felével. Helyezzük a tetejére a 4. lapot és vonjuk be olvasztott csokoládéval. Ehhez kb. 20 dkg csokoládét olvasszunk meg így…. olvasztott csokoládé készítése.
Megjegyzések : Ezt a süteményt fogyasztás előtt 1 – 2 nappal el kell készíteni, mert addigra fog kellően megpuhulni, összeérni a süti. Én egy kicsit sokalltam a krémet, így nem tettem bele az összeset, de utólag azt mondom elfért volna benne, akkor egy kicsit magasabb is lett volna. A krém készítésénél a tojás fertőtlenítése így történjen : tegyük az egész tojást kb. 40 fokos vízzel teli edénybe úgy, hogy azt ellepje. Öntsünk hozzá kb. 5 cl hypót, hagyjuk benne 5 percig úgy, hogy a tojást az ujjunkkal folyamatosan mozgatjuk. Utána folyó vízben jól öblítsük le. Nyers tojás felhasználásakor ezt a folyamatot soha ne hagyjuk ki!"
A hozzávalókból gyúrjunk egy félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe keverjük el.
A gyúrt tésztánkat osszuk el 4 felé, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket kb. 23 * 31 cm-es lapokra. Helyezzük őket sütőpapíros sütőlapokra ( vagy tepsi hátuljára ) és előmelegített sütőben kb. 200 fokon pár perc alatt süssük meg a 4 lapot. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen megszáradhatnak a lapok.
Krémhez : 5 dl tej, 10 dkg búzadara, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 20 dkg baracklekvár vagy valamilyen pikáns lekvár.
A tejet hidegen keverjük el a búzadarával, majd forraljuk fel, főzzünk belőle tejbegrízt. Langyosra hűtsük ki. Eközben keverjük ki a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a fertőtlenített tojásunk sárgájával, ( ez nagyon fontos! ) majd keverjük hozzá gépi habverővel kisebb adagokban a langyosra hűlt tejbegrízt.
Összeállítás : A tölteléket felezzük el, az 1. lapra kenjük el a krém felét, erre helyezzük rá a 2. lapot, és kenjük meg lekvárral. Erre tegyük a 3. lapot és kenjük meg a krém másik felével. Helyezzük a tetejére a 4. lapot és vonjuk be olvasztott csokoládéval. Ehhez kb. 20 dkg csokoládét olvasszunk meg így…. olvasztott csokoládé készítése.
Megjegyzések : Ezt a süteményt fogyasztás előtt 1 – 2 nappal el kell készíteni, mert addigra fog kellően megpuhulni, összeérni a süti. Én egy kicsit sokalltam a krémet, így nem tettem bele az összeset, de utólag azt mondom elfért volna benne, akkor egy kicsit magasabb is lett volna. A krém készítésénél a tojás fertőtlenítése így történjen : tegyük az egész tojást kb. 40 fokos vízzel teli edénybe úgy, hogy azt ellepje. Öntsünk hozzá kb. 5 cl hypót, hagyjuk benne 5 percig úgy, hogy a tojást az ujjunkkal folyamatosan mozgatjuk. Utána folyó vízben jól öblítsük le. Nyers tojás felhasználásakor ezt a folyamatot soha ne hagyjuk ki!"
Kromes Csilla ChiliBors
Hyppolit szelet
3 egész tojás
30 dkg cukor
ezeket együtt kikeverni
10 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 sütőpor
1 pohár tejföl
1-2 ek kakaópor
az egészet jól összekeverni és előmelegített sütőben kb 180 fokon megsütni.
melegen megkenni baracklekvárral és cukorral kevert darált dióval.
3 egész tojás
30 dkg cukor
ezeket együtt kikeverni
10 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 sütőpor
1 pohár tejföl
1-2 ek kakaópor
az egészet jól összekeverni és előmelegített sütőben kb 180 fokon megsütni.
melegen megkenni baracklekvárral és cukorral kevert darált dióval.
Na nem soha-soha, de nem hiszem, hogy valaha is...
Ki van itt
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég