Alapító rendelkezések

Avatar
Adél
Főförgeteg
Főförgeteg
Hozzászólások: 1605
Csatlakozott: 2007.03.20. 21:36
Tartózkodási hely: Jelen
Kapcsolat:

Alapító rendelkezések

HozzászólásSzerző: Adél » 2011.08.10. 09:59

Céljaink:

Olyan emberek közösségét szeretnénk létrehozni, akik aktív módon írnak, akik fejlődni, gyarapodni vágynak és akik képesek támogatni egymás tevékenységét. A támogatás nem anyagi jellegű, hanem a tudás, a képzettség, az érzékenység, a stílusérzék és bármilyen, az íráskészség, a fogalmazás vagy a technika javulásához szükséges ismeretek szabad átadása.

A csoport könyvek kiadását csak lelki, szellemi szinten kívánja támogatni, de pályázatok, lehetőségek megosztásával a tagok természetesen segíthetik egymást. Kellő számú jelentkező esetén saját pályázat kiírása és antológia kiadása is elképzelhető.

Célunk egy honlap és alkalmankénti találkozók létrehozása a közös munka érdekében. Szeretnénk felolvasóesteket szervezni saját munkáinkból.A jelenlét szabályai


Jogok

A csoporttagoknak joguk van a csoport által létrehozott lehetőségekkel élni, úgymint:

Szakmai, szellemi, lelki támogatást kérni és kapni a csoporttagoktól mindaddig, amíg az adott alkotói probléma meg nem oldódott.

Joguk van művüket részben vagy egészben olvasásra a többieknek átadni és vitára bocsátani.

Joguk van elvárni művük elolvasását a csoport legalább ötven százalékától, és legalább húsz százalékuktól körültekintő visszajelzést, illetve kettő, általuk választott (nem Alapító Anya) személytől elemzést kérni. Bármely tagnak joga van más tag által közreadott írásról alapos elemzést készíteni. Bármely tagnak joga van a kritikát, ajánlatokat nem elfogadni.

Bántó, sértő vagy sértőnek vélt kritika, megosztás, hozzászólás esetében a tagok az Alapító Anyákhoz fordulhatnak orvoslásért, az A.A-nak pedig jogukban áll a sérelemről dönteni. Ezt azért tartjuk fontosnak, hogy megelőzzük a személyeskedéseket és a parttalan vitákat. Az A.A-nak a megindokolt figyelmeztetést követő újabb szabályzatsértés esetén joguk van indoklás nélkül felfüggeszteni vagy kitiltani a csoporttagot.

Politikai, gazdasági, történelmi vagy más, tanulmány jellegű, szakmai írást a csoport csak az irodalmiság síkján támogat. A csoporttagok az ilyen munkában való részvételüket megtagadhatják. Ha az A.A. úgy döntenek, hogy az alkotó szellemisége ellentétes a csoport által elfogadott irányzatokkal, kitilthatják az írót.

A csoporttagoknak joguk van a feltett kérdésekre nem válaszolni olyan esetekben, amikor a választ legjobb barátunk, a Google, könnyedén megadná. Az A.A.-nak jogukban áll az ilyen kérdéseket törölni az első érdemleges válasz megérkezése előtt.

A tagoknak joguk van a csoportvezetők által kiírt pályázaton részt venni.


Kötelességek

Minden olyan írásműben, amely az aktív tagság alatt kerül lejegyzésre vagy publikálásra, a 42-es számnak meg kell jelennie – bárhol, bármilyen formában, erre nézve kötöttség nincs.

A csoport tagjait – lehetőség szerint – segíteni kell ötletekkel, megoldások megtalálásával vagy szakmai tudás átadásával. Ennek minden esetben az alkotó fejlődését, a mű előrehaladását kell szolgálnia, az öncélú kritizálás vagy provokálás figyelmeztetés utáni kitiltást von maga után.

A csoporttagok egymás iránti tisztelete és a közös alkotómunkában való részvétel alapvető elvárás.

A csoporttagok az alkotói eszmecserékben nem folytathatnak aktuálpolitikai megbeszéléseket, csak ha az az alkotó folyamatnak része. Ugyanez vonatkozik a receptekre, a viccekre és az időjárásra. :)

A tagoknak kötelességük lehetőleg gyorsan és a legjobb tudásuk szerint reagálni a csoporttagok által feltett kérdésekre. (A "csak", illetve a "nem tudom" nem elfogadott válasz.) De szeretnénk elkerülni azt is, hogy egy válasz több csoporttagtól is felkerüljön. Nehezíti a vitát, ha rendre fölösleges, ismétlődő véleményeket kell olvasni.

Ha valaki az idők folyamán legalább két kötetet kiad, akkor a továbbiakban magiszter megjelöléssel vehet részt a munkában, és bár ő adhat, de saját maga csak más magiszterektől várhat támogatást.

A tagok kötelesek a szerzői jogokat fokozottan tiszteletben tartani és a csoporttal vagy a tagok alkotásaival kapcsolatos információkat, szövegeket teljes egészében ennek megfelelően kezelni.


A belépés szabályai

A jelentkezőnek egy minimum féloldalas (tehát kb. 2000 karakter) saját szöveget kell leadnia, amit a közösség elbírál. A döntést segíti, ha önmagáról és/vagy a közösségi részvétel céljáról is ír pár sort.Azokat, akiknek az írásból rendszeres jövedelmük van, vagy egynél több kötetük már megjelent, nem támogatjuk, de magiszter megjelöléssel szívesen befogadjuk. Lehetőség lesz a honlapra korlátozott jogokkal olvasóként is belépni.


Kilépés

Bármelyik csoporttag kiléphet. Ez esetben a szabályok többé nem vonatkoznak rá, de tisztességesnek tartjuk, ha a "42" csoportnév a tagság alatt készült műveiben benne marad. Kilépni és visszalépni nem lehet, de a tagságot fel lehet függeszteni. A felfüggesztést minden taggal tudatjuk, és a felfüggesztés ideje alatt sem jogai, sem kötelességei nincsenek a tagnak. Ha valaki előzetes bejelentés nélkül 3 hónapig távol marad az munkáival együtt felfüggesztésre kerül.Kőbe vésve:

Az Alapító Anyák szentek, találkozáskor kézcsók, meghajlás jár nekik, és tilos a szemükbe nézni vagy a kézcsókon/meghajláson kívül fél méternél jobban megközelíteni őket. Internetes kommunikációban pusztán az "igen, igen Uram" illetve az "igen, igen asszonyom" formát lehet igénybe venni. Nemet mondani tilos, bővebben beszélni tilos, írásokkal zaklatni az Alapító Anyákat tilos. A glóriájukat kölcsönvenni, ellopni vagy a glória létét megkérdőjelezni tilos. A csoport alapítólevelének, szabályzatának vagy működésének kritizálása vagy becsmérlése azonnali kizárást von maga után, 30 botütéssel.
...Mind így van ezzel, ki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta áll. Nekünk arról kell döntenünk, mihez kezdjünk az idővel, amely megadatik. - J.R.R. Tolkien

Vissza: “Szabályzat”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég